Доставките в световен мащаб в периода октомври-декември са намелели с

...
Доставките в световен мащаб в периода октомври-декември са намелели с
Коментари Харесай

Пазарът на печатаща техника се сви през четвъртото тримесечие

Доставките в международен мащаб в интервала октомври-декември са намелели с близо 5% и възлизат на 26,7 млн. броя, съгласно отчет на IDC

99 млн. печатащи устройства са доставени на международния пазар през 2018 година (източник: CC0 Public Domain)

Световният пазар на печатаща техника бележи спад с близо 5% през четвъртото тримесечие на 2018 година, съгласно регулярния отчет на IDC – Worldwide Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker, оповестен тази седмица.

В интервала октомври-декември 2018 година в света са доставени към 26,7 млн. принтера, мултифункционални устройства (МФУ) и копири, спрямо 28,1 млн. броя година по-рано, което е спад от 4,8%. Като цяло за годината, пазарът на HCP техника записва спад от 1,1% по отношение на 2017 година и възлиза на 99 млн. броя.

Отчетлива наклонност в разбора е 11-тото подред тримесечие на растеж в продажбите на струйни принтери в Азиатско-Тихоокеанския район. През отчетното тримесечие в района са доставени 3,59 млн. сходни устройства, което е най-високият резултат от второто тримесечие на 2012 година Азиатско-Тихоокеанският район е единствената географска зона, която демонстрира позитивна динамичност на пазара за печатаща техника през годината.

Доставките на цветни лазерни МФУ на пазара в Съединени американски щати се усилват през последното тримесечие в множеството скоростни категории, като се изключи моделите с продуктивност от 1 до 10 страници в минута и от 11 до 20 ppm. Canon показва най-голям растеж в сегмента на устройствата, които обработват документи със скорост от 21 до 90 страници в минута.

HP оглавява международния пазар на печатаща техника (източник: IDC)

В Латинска Америка се следи растеж в доставките на устройства със система за непрестанно подаване на мастило. Периодът октомври-декември 2018 година е второто подред тримесечие на растеж в сегмента, а търсенето на сходни устройства е по-голямо, в сравнение с решенията с мастилени картриджи.

HP Inc., водачът на пазара, ускорява позициите си, с помощта на високите индикатори на компанията в Съединени американски щати, Китай и Индия. В Китай се резервира мощното търсене на печатаща техника, заради разширението на сегмента на дребния и междинен бизнес. През тримесечието HP е нараснала доставките си на принтери и МФУ общо с 3,6% по отношение на същия интервал на миналата година, достигайки 10,6 млн. устройства и пазарен дял от 39,6%.

След HP Inc. се подрежда Canon, която записва спад през тримесечието от 8% на годишна база – японската компания е продала 5,9 млн. устройства, а пазарният й дял понижава от 23,1% до 22,3%.

Още по-силен спад се следи при Epson. Този японски производител записва оттегляне в доставките на печатаща техника с над 15% – до 4,7 млн. броя, което му отрежда 17,7% от целия пазар.

В топ 5 на най-големите производители на печатаща техника влизат още японските производители Brother и Kyocera, които управляват надлежно 7,7% и 2% от международния пазар през четвъртото тримесечие на 2018 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР