Доставките на ток, както вчера 19 минути писа, са най-модната

...
Доставките на ток, както вчера 19 минути писа, са най-модната
Коментари Харесай

298 200 лв.противозаконно източи новият шеф на БНР за доставки на ток: УС - slava.bg

Доставките на ток, както през вчерашния ден 19 минути писа, са най-модната форма за източване. В свое писмо Управителният съвет на Българското национално радио го и потвърди, като уличи новия общоприет шеф Андон Балтаков. Той е сключил без изискваното по закон осъществяване на социална поръчка и без също изискваното по закон утвърждение на УС контракти за 298 200 лева за доставки и е поел от името на институцията отговорности, на което също не е имал право.

Напомняме,че както 19 минути неколкократно писа изборът му е обжалван заради газене на най-малко 2 закона от Съвет за електронни медии, който силово го наложи, макар че авансово предупредихме органа на Бетина, в тов число и самата Жотева, подкрепила го с гласа си. Балтаков беше назначен без нужния по закон стаж и също по този начин при настояща компания, което изрично е неразрешено още веднъж от закона.
Какъв е следващият му конфликт с легетимните правила в страната. На 1 юни 2020 година, както пишат членовете на УС на БНР, Балтаков осведоми, че е решил „ проблема с тока”. Не дал повече детайлности, а членовете на борда, назначени, с цел да го управляват. Те сами издирили информацията, че шефът е сключил, без да има право на това, още на 9 април 2020 година, малко преди да замине на съвсем месечна почивка в Съединени американски щати, където е бизнесът му,договор за доставка на ел. Енергия с Мост енерджи АД. Задължението е за година напред и е подписано от Балтаков при стойност на тока 244 800 лева По закон Балтаков е бил задължен да внесе контракта за одобряване в УС на БНР.

Защо не го е направил? Защото с действието си е предовратил законовата процедура, стартирана от УС на БНР като поръчка за избор на снабдител на ел.енергия за националното радио. Това е естественият и легетимине път за всички контракти, които институциите подписват за суми над 30 000 лева Това е станало на 1 април 2020 година със период за предложения до 3 юни.
Оказва се, че на 5 март към този момент е бил подписан контракт на БНР за елдоставки за 53 400 лева със период единствено до 30 април 2020 година с Енереджи маркет. Той още веднъж не е внасян в УС. Така още веднъж са нарушени Законът за публичните поръчки, Правилника за активността и Правилника за възлагане на публични поръчки на БНР. И съгласно трите няма по какъв начин без оповестяване на социална поръчка и без единодушие на УС да се подписват контракти.

Както прави усещане, „ малкият” договор очевидно е неведнъж повишен по цена в съпоставяне със идващия контракт. Парите за няма и 2 месеца са 4 пъти по-малко, в сравнение с за 12 по другия контракт. Или цената в идващия договор е 3 пъти по-изгодна.
Договорът има и различен недостатък в прорез със закона, той е подписан от Милен Митев, избран в текста като „ административен директор”. Само че към датата 5 март 2020 година в правния мир не същъствува нито „ административна дирекция”, нито „ административен директор”. Те се появяват чак след гласоподаване от УС на БНР тъкмо 3 седмици по-късно – на 26 март. Договорът на Митев е от 1 април 2020 година
„ Според нас става дума за съществени закононарушения”, пишат членовете на УС на БНР след изброяването на горните обстоятелства. Те питат дали няма и други сходни нелегитимни контракти. По този мотив са изискали от генералния шеф всички контракти от ноември 2019 година до юни тази година – цялото време на ръководството му.

Първоначално Балтаков отрекъл контракт с Мост енерджи и се наложило да му бъде показан. Той внезапно го оповестил за нереален.
След това на 3 юни той внася в УС на БНР нов контракт със същата компания.

Напомняме, че при поемането на поста доскоро повече от половин година, шефът е прочут за недостига от 4,5 млн.лв. в БНР – 10% от бюджета. Щетите са породени от предходния шеф Александър Велев, който е освен другар и консултант, само че и приема в дома си Андон Балтаков и съжителства с него. Същия дом, който беше пропуснал да заявява като къща в Бояна и фигурираше единствено като двор. По време на шефството си Велев закупи и нов апартамент в Лозенец, сякаш против остарял в Гоце Делчев – една прекомерно забавна замяна, в случай че някой реши да я проверява.

Мост енерджи вземала ток от НЕК, забравяла да го заплаща: страната

Специализираният енергиен уебсайт 3e-news.net, непосредствен до отрасловия министър Теменужка Петкова, разкрива, че част от аргументите за уволнението на шефа на НДК Мирослав Боршош и последвалите му несгоди с прокуратурата може да се дължат на контракт, който подписва с компанията Мост енерджи. Към 2015 година НЕК е разгласила лист с търговците на ток, които просрочват отговорностите си към държавната електрическа компания постоянно. В скандалната листа участва Мост енерджи, като профилираният уебсайт показва, че тогава закъснелите заплащания са били близо 6 000 000 лева Интересно е, че сдружението „ драговолно усвоява обществени пари, само че не си заплаща на държавата”, разяснява 3e-news.net.

Фирмата пък е свързвана от близкото до държавното управление радио К2 на Беновска с Екатерина Истаткова, изпълнителен шеф на НЕК през 2014 година и е брачна половинка на огромен търговец на ток с сдружението ДАНС енерджи, което същата година има оборот от 110 000 000 лв. от търговия с ток. Причината за отстраняването на дамата е продажбата на 2,3 МВтч на ниска непазарна цена. Оставете спора на ползи на двойката. Интересно е по какъв начин такова име въобще е позволено за регистрация, в случай, че няма нищо общо с Държавната организация за национална сигурност.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР