Доставките на руски газ за Полша и България ще бъдат

...
Доставките на руски газ за Полша и България ще бъдат
Коментари Харесай

Кремъл: Ако плащате в рубли, ще получите руски газ

Доставките на съветски газ за Полша и България ще бъдат възобновени, в случай че страните стартират да заплащат в рубли. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, като не изключи вероятността и други страни да не получават съветски газ, в случай че не заплащат за него в рубли, съобщи ТАСС.

"С наближаването на периода за заплащанията (за газа), в случай че някои консуматори откажат да заплащат по новата система, то указът на президента (Владимир Путин) несъмнено ще се извършва ", сподели представителят на президентската администрация.

​ "Плащане в надлежната форма ще бъде съображение за продължение на доставките ", сподели Песков.

На въпрос дали се възнамеряват контакти на Путин с сътрудниците му от тези страни за разискване на обстановката, представителят отговори: "Не се възнамеряват ".

Необходимостта да се премине към заплащания в рубли за съветския газ е била подбудена от това, че от Русия са били откраднати "значителни по сума запаси ", добави той.

На 26 април стана ясно, че съветската компания "Газпром " стопира доставките на природен газ за българската компания "Булгаргаз " и полската PGNiG, защото те не заплащат в рубли за горивото.

"Газпром Експорт " е уведомил Булгаргаз и PGNiG за прекъсване на доставките на газ от 27 април до осъществяването на заплащане в рубли, в сходство с процедурата, открита с декрет на съветския президент Владимир Путин.

Според съветския холдинг към края на работния ден на 26 април "Газпром Експорт " не е получил заплащане в рубли за април от българската и полската компании.

В отговор на това министър председателят Кирил Петков съобщи, че българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет и че няма да има понижаване на подаването на газ към консуматорите по никакъв метод.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР