Доставките на руски газ към Европа през Украйна спаднаха с

...
Доставките на руски газ към Европа през Украйна спаднаха с
Коментари Харесай

Руският газ за Европа през Украйна намаля с 25%, след като Киев затвори тръбопровод

Доставките на съветски газ към Европа през Украйна спаднаха с една четвърт в сряда, откакто Киев спря потреблението на главен директен маршрут и упрекна за това окупационните съветски сили. Така за първи път от началото на съветската инвазия износът през Украйна беше пресечен. Украйна остава главен директен маршрут за съветски газ към Европа, даже откакто Москва стартира войната.

Проблемът идва на фона на. Руската компания към този момент спря доставките на Полша и България, които не пожелаха да заплащат за газа в рубли, тъй като ще нарушат договорите. Ограничаването на доставките докара до повишаване на цената на природния газ, като в сряда на газовия хъб TTF в Нидерландия котировките са малко под 100 евро за MWh.

Транзитният пункт в Украйна, който е затворен, нормално обработва към 8% от съветските газови потоци към Европа. Контролираната от Кремъл " Газпром ", която има монопол върху износа на съветски газ по тръбопроводи, съобщи, че към момента доставя за Европа през Украйна, само че размерите бяха по-малко - 72 млн. куб. м в сряда, което е спад от 95.8 млн. във вторник.
Реклама Как се стигна до казуса
Във вторник вечерта операторът на украинската газова система - " ГТС Украйна ", заяви, че от 11 май ще разгласи форсмажорни условия при превозването на съветски газ през входната точка " Сохрановка " до границата с Русия в Източна Украйна, и потоците ще бъда спрени. Reuters заяви, че през компресорна станция " Новопсков " на газопровода " Съюз " минава една трета от съветския газ, транзитиран през Украйна за Европа. Според Русия - 24%.

" ГТС Украйна " съобщи, че не може да прави интервенции в газокомпресорната станция в Новопсков заради " намесата на окупационните сили в техническите процеси ". Компресорната станция Новопсков се намира в региона на Луганск в Източна Украйна, окупиран от съветски сили и сепаратисти.

Според ръководителя на " ГТС Украйна " Сергей Макогон повода за обяваване на форсмажор е, че съветските окупационни сили са почнали да вземат от преноса за Европейски Съюз и да го изпращат за подкрепяните от Русия сепаратистки района в източната част на страната.

" За да извърши напълно отговорностите си за пренос към европейските сътрудници и при съблюдаване на изискванията на съглашението, е допустимо краткотрайно да се трансферира неналичен потенциал от точката за физическо взаимно свързване " Сохранвка " към точката за физическо взаимно свързване " Суджа ", ситуирана на територия, следена от Украйна ", се споделя в изказване на газовия оператор.
Реклама Позицията на " Газпром "
" Газпром " от своя страна съобщи пред Reuters, че пренасочването на количествата през " Суджа " е механически невероятно. Според компанията няма никаква смяна в контрола върху компресорната станция и оповестяването на форсмажорни условия не е належащо.

Данните, предоставени от " Газпром " в сряда, допускат, че се употребява единствено " Суджа ". Информацията от украинския оператор демонстрира, че размерът на преноса на газ е намалял, откакто количествата съветски газ през входния пункт " Сохрановка " на 11 май паднаха до нула. Ежедневните доставки на съветски газ за Словакия през Украйна спаднаха в сряда, демонстрират данни на словашкия оператор TSO Eustream.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР