Доставките на природен газ за предстоящата зима остават под въпрос,

...
Доставките на природен газ за предстоящата зима остават под въпрос,
Коментари Харесай

Експерти: Доставките на природен газ за зимата остават под въпрос

Доставките на природен газ за идната зима остават под въпрос, сигнализират специалисти. Липсват количества, с които газохранилището в " Чирен " да бъде запълнено.

Въпреки че сме в разгара на лятото, газовите пазари изпращат предупредителни знаци за идната зима. Прогнозите за цената на природния газ на нидерландската борса за търговия с природен газ, възприемана за пример на европейския пазар, е да надвиши 200 евро за Мвч за идната зима. През този месец " Булгарагаз " продава също на рекордна цена от близо 187 лева мвч. В сряда Европейската комисия ще показа проект за справяне при задълбочаване на газовата рецесия. Ключов остава въпросът България да има дълготрайни контракти за доставка, което ще подсигурява нужните количества за промишлеността и стабилизиране на цените.

Газовите пазари минават през турболентни времена, откакто Русия се пробва да употребява доставките на синьо гориво като геополитическо оръжие. Дълги години България бе подвластна от доставки на съветски газ, а в този момент вероятните други възможности са единствено две - азерски и полутечен газ.

" Втечненият газ е алтернативата, към която може да се стремим, т.е. от основно значение е българското държавно управление да контракти дълготрайно съглашение за доставки на природен газ ", сподели Мартин Владимиров от Център за проучване на демокрацията.

Договорените количества азерски газ не са задоволителни за индустриалните потребности, като се изключи битовите консуматори и " Топлофикация София ". Но най-голямото топлофикационно сдружение няма контракт с " Булгаргаз ".

" За първа година Столична община и Топлофикация нямат контракт с Булгаргаз към средата на лятото. Самият " Булгаргаз " отхвърля подписване на контракт, евентуално заради неведение какво ще се случва в бъдеще ", сподели Прошко Прошков, ръководител на Комисията по енергийно обмисляне на СОС.

Според Прошков софийската топлофикация разполага с запаси от мазут, само че няма средства да закупи още поради погасяването на остарели отговорности към " Булгаргаз " и БЕХ. От Асоциацията на топлофикационните сдружения предизвестяват.

" То е спешно гориво и те по силата на наредбите и законите имат мазут за 10 дни. Но не се има поради, че могат да работят единствено на мазут, едвам се запазят системите ", сподели Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

Експертите упорстват за дълготрайни контракти и съглашения със прилежащите страни за гарантиране на доставките на природен газ - в противоположен случай предвиждат още по-високи цени на синьото гориво.

" Цената е доста по-различна от тази, която имаме, в случай че бихме сключили дълготраен контракт ", съобщи Васко Начев, енергиен специалист.

" Липсата на междусистемно свързване сред Турция и България е от основно значение - може би това е стъпка номер 1 след завършването на интерконектора Гърция-България ", съобщи Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Газохранилището в Чирен би трябвало да се нагнетява при всяка опция, единомислещи са специалистите.

" Газът, който може да съхраним, е сред 16-17% от цялото ползване. Това е доста сериозна глътка въздух при една сериозна обстановка ", сподели Васко Начев, енергиен специалист.

" Необходимо да се задейства оптимално бързо общо закупуване на полутечен природен газ дружно с нашите съседки и по този метод да осигурим запълняемост на Чирен, в случай че не даже до 80% както предходната година, то най-малко 60-70% ", сподели Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

А в случай че се стигне до краткотрайно ограничение на индустриалното произвеждане, решение има. На такова да вземем за пример залага Германия.

" Индустрията собственоръчно предлага избран потенциал да бъде понижен за газово ползване и за тази си услуга към страната и към енергийната сигурност получава отплата ", сподели Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Очакват се и изискванията по механизма за общо закупуване на природен газ на Европейска комисия за най-уязвимите страни като България и Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР