Доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта

...
Доставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ обърна внимание на руската зависимост от газ на България

Доставките на природен газ от Каспийския район ще понижат зависимостта на България от Русия. Членството на Македония в НАТО ще усили опциите на балканските страни за опълчване на Русия в района. Това съобщи американският държавен секретар Майк Помпео по време на среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, съобщи БГНЕС.
" През юни Гърция подписа контракт (бел. ред. - Договорът от Преспа), който оказва позитивно икономическо въздействие и оказва помощ на Гърция да стане " вратата на Балканите ". Това съглашение ще разреши на вашия комшия да влезе в НАТО и Европейски Съюз като Република Северна Македония, а също по този начин ще усили Балканите в опълчването им на нездравословното съветско въздействие ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.
Помпео означи, че доставките на газ в Европа по Трансадриатическия газопровод (ТАП) от Каспийския район " ще оказват помощ на страни като България да понижат зависимостта си от съветските енергоносители ".
ТАП е част от по този начин наречения " Южен газов кулоар ", чието създаване е насърчавано от Европейския съюз, с цел да се понижи ролята на съветския природен газ. По него страните от Южна Европа би трябвало да получават газ от азерското находище " Шах Дениз 2 ". Очаква се ТАП, който е с потенциал 10 милиарда куб. м. годишно, да проработи през 2020 година, когато ще се появят първите действителни количества азерско " синьо гориво ". България е договорила доставката на 1 милиард куб. м. газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който следва да бъде построен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР