Доставките на газ по Северен поток са напълно преустановени за

...
Доставките на газ по Северен поток са напълно преустановени за
Коментари Харесай

Газпром спря доставките по Северен поток 1 за 3 дни

Доставките на газ по Северен поток са изцяло прекратени за три дни заради започването на ремонт на единствения останал в употреба компресорен елемент в компресорната станция " Портовая ", съгласно данните, предоставени от немските оператори на газопроводи Opal и Nel.

Физическият поток на газ по " Северен поток " в приемната точка в немския Грайфсвалд е изцяло спрян от 04:00 ч. московско време в сряда. Данните на Nord Stream AG, оператора на " Северен поток ", също удостоверяват спада на изпомпването на газ до нула.

По-рано " Газпром " заяви, че изпомпването на газ по " Северен поток " ще бъде спряно от 04:00 ч. московско време на 31 август до 04:00 ч. московско време на 3 септември. Данните на Nord Stream AG демонстрират, че номинациите за превозване на газ са намалели съвсем до нула от 03:00 ч. московско време в сряда.

 Прекъсването е належащо за осъществяване на превантивна поддръжка. Както показва Газпром, Siemens би трябвало да прави такава поддръжка на елемента на всеки 1000 часа. Ако работата бъде приключена и няма механически неизправности в оборудването, преносът на газ ще бъде възобновен до 33 млн. куб. м дневно.

От 27 юли газопроводът " Северен поток " работи с 20% от оптималния си потенциал заради прекъсването на няколко газови турбини. Една от турбините, създадена в Канада от Siemens Energy, е изпратена за ремонт в Монреал. Заради глобите на Отава против Москва производителят в началото отхвърли да върне ремонтираното съоръжение на Германия, само че след многочислени молби въпреки всичко взема решение да го върне. На 25 юли Газпром заяви за насилственото прекъсване на различен газотурбинен мотор в компресорната станция Портовая заради приключване на периода за капитален ремонт. Така в употреба остава единствено една турбина.

© AP Photo/Michael Probst

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР