Доставката на лекарства вътре в тялото без игла има своите

...
Доставката на лекарства вътре в тялото без игла има своите
Коментари Харесай

Роботче доставя инсулин на тялото без външни игли


Доставката на медикаменти вътре в тялото без игла има своите преимущества
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Италия са основали дребен робот, който някой ден би могъл да разреши на пациентите с диабет да получават своите дози инсулин без никакви игли.

Роботчето PILLSID се състои от две обособени елементи. Един от съставените елементи е вътрешен дозатор за инсулин, който се вгради хирургически в корема. Другият е магнитна капсула, заредена с хормона, разказва нововъведението.

Как работи? Потребителят гълтам едно от „ хапчетата ” и то минава по храносмилателната система, до момента в който стигне до точката, в която е вградено устройството – покрай тънките вътрешности. Тук се намесва силата на магнитите. Чрез тях устройството завърта капсулата на място и я пробива с прибираща се игла. След това изпомпва заредения инсулин в контейнер.
още по тематиката
Дозаторът се зарежда с сила безжично, което значи, че след първичното имплантиране не са нужни повече интервенции, с цел да се поддържа работата на устройството. След като капсулата се изпразни, тя продължава пътуването си надолу по храносмилателната система, до момента в който в последна сметка бъде изхвърлена.

На пръв взор описанието на системата може да звучи ужасно, само че в доста връзки това е за предпочитане пред актуалните принадлежности, които може да употребява, с цел да контролира равнищата на кръвната си захар. Инсулиновите помпи, да вземем за пример, включват епруветка и игла, които би трябвало да се ползват независимо. Едно убождане не звучи ужасно, само че има хора, които би трябвало да си вършат по няколко инжекции дневно.

„ Може би е ужасно да се мисли за сходна „ докинг-станция ” в тялото, само че тя работи ”, споделя през Ариана Менсиаси, един от съавторите на проучването. Подобна „ докинг-станция ” е доста по-малко натрапчива. Освен това тя може да бъде потребна за използване на други животоспасяващи медикаменти.

В тест, включващ три диабетни свине, изследователският екип е открил, че системата може сполучливо да ръководи равнищата на инсулина в продължение на няколко часа. Засега тя има някои недостатъци, които би трябвало да бъдат отстранени, само че екипът работи по решаването им.

Макар че евентуално ще мине известно време преди PILLSID да си проправи път към действителната приложимост, устройствата, които се грижат за персоналните медицински потребности вътре в тялото, ще стават все по-често срещани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР