Доставчиците на електроенергия се опитват да предотвратят т.нар. енергиен туризъм,

...
Доставчиците на електроенергия се опитват да предотвратят т.нар. енергиен туризъм,
Коментари Харесай

Челен опит! Гърците откриха начин как да не си плащат тока

Доставчиците на електрическа енергия се пробват да предотвратят така наречен " енергиен туризъм ", т.е. явлението, при което потребителите непрекъснато сменят доставчика си, което води до струпване на просрочени отговорности. Това оповестяват от в. " Катимерини ". Медията прецизира, че доставчиците на ток даже обмислят да се сътвори указател на неприятните длъжници, разясняват от news.bg.

През август, първият месец от използването на новия механизъм за ценообразуване, придвижването на клиенти сред доставчиците е повишено с 20 % спрямо предходните месеци, като се чака този % да се усили още повече през септември и зимния сезон, защото август не е индикативен месец заради летните отпуски.
Според пазарните оценки част от августовските премествания са на консуматори, които са сменили доставчика си, оставяйки неплатени сметки. За да се спре явлението енергиен туризъм и откакто апелите към Министерството на енергетиката за интервенция останаха без отговор, пазарът чака основаването и действието на указател по стандартите на съответната система за мобилна телефония, в който сдруженията ще имат достъп до данните за сметките за електрическа енергия. Въпреки че сходен опит е юридически в предишното, само че без триумф, пазарът преценя, че през днешния ден моментът е подобаващ и системата ще бъде подготвена да проработи след шест месеца.

Доставчиците са изпълнени с безпокойствие по отношение на хода на неплатените отговорности, защото забавянето на заплащанията с повече от 45 дни сега възлиза на 30% от дължимите парични средства. Въпреки че през последните два месеца, при високите дотации, се следи стабилизиране на темпа на повишаване, съществува мощна угриженост за вероятно ескалиране, изключително през зимния сезон с високо ползване.
Изоставането в събирането на вземанията изостря ликвидните проблеми на доставчиците, които се усилват, защото те са принудени да заплащат прекалено високи суми от месеци насам, с цел да покрият увеличените разноски за закупуване на електрическа енергия на едро, с цел да обслужват клиентите си, до момента в който опциите за разкриване на нови кредитни линии се стесняват, защото банките желаят да лимитират експозицията си към бранша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР