Доставчици на електроенергия за стопанските потребители готвели драстично и спекулативно

...
Доставчици на електроенергия за стопанските потребители готвели драстично и спекулативно
Коментари Харесай

Индустриалци: Готвят ни спекулативно поскъпване на тока с 50 до 90%

Доставчици на електрическа енергия за стопанските консуматори готвели фрапантно и спекулативно постъпване на тока сред 50 и 90 % от идната година, заяви ръководителят на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов пред БНР в четвъртък.

Според него няма никакви аргументи за такова покачване на цените и по тази причина бизнесът упорства за среща по въпроса с енергийния министър Теменужка Петкова и даже с премиера Бойко Борисов, защото в случай че сходно повишаване се случи, предприятията ще банкрутират

" Това е убийствено повишаване за бизнеса. Много малко предприятия ще устоят на такова повишаване и доста от тях ще би трябвало да затварят фабриките и да изчакат електрическата енергия да поевтинее ", уточни Стаменов.

" В момента обсъждаме една акция да съберем ключове на заводи и предприятия и да ги занесем на министъра на енергетиката – тя да ръководи тези предприятия освен това повишаване на електрическата енергия, тъй като ние няма по какъв начин да издържим ", добави той.

Според него няма никакви аргументи и пояснения за предлаганото то търговците на ток повишаване.

" Има индикатори за тъкмо противоположното – товарът в системата съвсем цялата година се движи към 5 хиляди мегавата, износът на електрическа енергия е намаляла и е 500-600 мегавата на ден. Нито е спрял някой огромен производител на електрическа енергия - което приказва, че става въпрос за спекулативно повишаване ", уточни Стаменов.

Той даде за образец по какъв начин членове на Камарата по машиностроене са алармирали, че от тях се изисква да подпишат анекс към досегашните си контракти, с който от 1 януари 2017 година да се вдигне цената със 100 лева за мегаватчас. Според него това е ненормално повишаване по отношение на цените на борсата за електрическа енергия.

Предприятията са изправени пред неестествен недостиг – няма електрическа енергия, с изключение на на високи цени, съобщи още той. Явлението е необяснимо, защото товарът в системата е непрекъснат и няма регистрирана свръхконсумация и свръхтърсене, а износът за чужбина е намалял, повтори той..

Това, че цените в района са по-високи не е мотив за повишаване, счита Стаменов.

Подобни цени на тока за бизнеса са нов удар по стопанската система, откакто предприятията, ползващи газ, бяха ударени от въвеждането на новия тарифен модел да транзитиране на природния газ, въведен от октомври 2017 година

Изчисления на БФИЕК сочат, че поради новият тарифен модел таксите за транспорт на синьото гориво са нарастнали с 55 на 100 през октомври и също толкоз през ноември, въпреки от енергийното министерство да твърдяха, че покачването ще е надалеч по-малко. Бизнесът и ведомството се бяха разбрали Комисията за енергийно и водно контролиране да следи и управлява ежемесечно приходите на " Булгартрансгаз “ от таксите за транспорт и в случай че се открият изкривявания и диспропорции, комисията ще прегледа опциите за смяна на методиката. Регулаторът обаче твърди, че данните за октомври не сочат диспропорции. Според федерацията ситуацията ще е изключително тежко през декември, когато поради празниците ще има доста неработни дни, а те ще са длъжни да заплащат за потенциала на газовия оператор, без да го употребяват, и това ще вдигне разноските им за превозването на суровината през този месец даже със 100 %.

Зам.-председателят на БФИЕК Пола Найденова разяснява по време на полемика, отдадена на новия тарифен модел, проведена от сп. " Ютилитис " в четвъртък, че от новия тарифен модел за установяване на таксите за транспорт на газа " Булгартрангаз " е натрупал 24 на 100 повече доходи от тази активност от утвърдените му от регулатора.

Бизнесът заплаща с сред 8% и 308% повече по отношение на таксата за транспорт до 1 октомври, която беше в размер на 19.73 лв. за 1000 куб. метра природен газ, стана ясно от думите на Найденова, представена от Investor.bg.

Надвзетите доходи на " Булгартрансгаз " се събират в специфична сметка и ще бъдат възобновени след края на регулаторния интервал, т.е. през 2021 година От БФИЕК обаче се усъмниха, че играчите ще се запазят същите и не е ясно на кого ще бъдат върнати парите. Според газовия оператор има опция за промяна още към 1 октомври 2018 година, когато е новата газова година, в случай че надвзетите доходи са повече от 10%.

Представителят на енергийния регулатор Александър Йорданов призна, че приходите на " Булгартрангаз " са по-големи, само че повода не била нито в цената, нито в оператора, а е поради по-високите разноски за деклариран потенциал, които вършат потребителите. Неговите калкулации сочат, че с новия модел приблизително таксата за транспорт и достъп е към този момент към 30 лева за 1000 куб. м, което е към една трета повече от предходната такса.

Според Йорданов огромните разноски на промишлеността за преноса на суровината идват и от слабата интензивност при потреблението на виртуалните точки за търговия с газ при покриване на несъответствия. Йорданов изясни, че тук има запас, който може да понижи разноските за несъответствията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР