Достатъчно мотивирани ли сте или често ви хваща мързелът? Въпреки

...
Достатъчно мотивирани ли сте или често ви хваща мързелът? Въпреки
Коментари Харесай

Кайдзен или как да надвиете мързела за 1 минута

Достатъчно стимулирани ли сте или постоянно ви хваща мързелът? Въпреки че той е част от живота на всеки от нас, ще се съгласите, че от време на време изпадаме в интервал, в който не ни се прави нищо. Предпочитаме да си почиваме, да отложим задачата си за по-късно, на следващия ден, другата седмица...

Въпреки че мързелът може да има известни изгоди, отвън тях несъмнено ни пречи. Днес ви представяме японската техника против мързел наречена Кайдзен (Kaizen). Според нейния създател Масааки Имаи, можем да надвием мързела единствено в границите на 1 минута.

Кайдзен се състои от две елементи – „ кай “, което значи смяна и „ дзен “ – положително или смяна към положително. Какъв е нейният принцип, използван както в работата, по този начин и в персоналния живот?

Един от главните правила е, че огромните промени са резултат от дребни промени за избран интервал от време. Ако би трябвало да свършите някоя служебна задача, да почистите килер вкъщи, да сглобите мебели, да свалите старите тапети от стената, да научите нови думи на непознат език, да извършите лека гимнастика или да си приготвите нещо здравословно за ядене и т. н.

Настройте таймера за 1 минута. Ще се изненадате от себе си, тъй като тази 1 минута е доста малко като време, само че задоволително да ви стимулира да продължите напред, да свършите огромна част от заданието или напълно да го завършите. За да надвиете мързела си е доста значимо всеки ден да прилагате техниката Кайдзен.

Сами ще се убедите по какъв начин тя ви въодушевява да продължавате да се движите напред, да се вдъхновите, да измислите решение за проблем, изобретателна концепция. След като едната минута изтече, пробвайте се да увеличите времето на 5 минути, по-късно на 6-10... Така незабелязано ще работите върху заданието си 20-30 минути и това време няма да ви тежи, няма да ви отегчава.

Кайдзен ни учи, че не трябва да минава и ден, без да поставим минимални старания да създадем живота си по-добър. Направете вашия проект, настройте таймера и действайте. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР