Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници,

...
Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници,
Коментари Харесай

Красимир Янков: Много болници остават без приходи, а заплатите на лекарите им са под въпрос

" Достатъчни ли са 1000 лв. за доплащане на медицинските служащи, които са " на първа линия " в битката с грипната пандемия, а останалите да са без заплати "?
Това попита националният представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Красимир Янков във Facebook.
Той прибавя, че от датата на оповестяване на изключителното състояние, със заповед на здравния министър са неразрешени профилактичните и диспансерни прегледи, имунизации, детски и женски съвещания.
" Забранени са и всички планови интервенции. Препоръчва се пациентите да се съветват по телефона с персоналните си лекари, а не да ги посещават ", написа още той в профила си в обществената мрежа.
Янков приказва и за различен обезпокоителен проблем, а точно, че приходите на лечебните заведения и лечебните заведения за извънболнична здравна помощ са намалели на половина .
" Около 85-90% от разноските на лечебните заведения, релативно непрекъснати без значение от ангажираността, са за хонорари . Това са пари за медицинските служащи, които са разполагаем и обезпечават опазването на здравето освен за лекуване на зараза от COVID-19. В момента те за лична сметка си обезпечават персонални защитни средства в изискванията на грипна пандемия ", написа с паника националният представител от левицата. Той е безапелационен, че с цел да действат лечебните заведения, им е нужен незабавно запас.
" НЗОК има задоволително средства с цел да се обезпечи финансиране. Националният рамков контракт, който дефинира да се заплаща за осъществена активност би трябвало да бъде преразгледан и да се подпише анекс с БЛС. Отчетената активност за всеки месец при изключително състояние не би трябвало да е аршин. След рецесията, ще са нужни съществени промени в метода на финансиране на лечебните заведения и нова философия на финансиране, с цел да няма изчезващи специалности и да се подсигурява достъпа на пациентите до здравна помощ без значение къде живее ", предлага още Янков.
Народният представител разказва в няколко стъпки действителни решения, с цел да бъдат непокътнати лечебните заведения и лечебните заведения за профилирана извънболнична помощ и те да продължат да дават качествени услуги за интервала на изключителното състояние, а точно:
" Своевременно да се дават на лечебните заведения и заведенията за извънболнична помощ, в задоволителни количества, персонални защитни средства и дезинфектанти; Да отпаднат регулативните стандарти за консултативни прегледи и изследвания; Да отпадне съотношението 1 към 0.5 първоначални към вторични прегледи; НЗОК да изплати на лечебните заведения за профилираната извънболнична помощ и лечебните заведения средномесечната сума от изплатените за първите два месеца на годината. "
Народният представител Красимир Янков подчертава върху още един сериозен проблем, че доста от лекарите с самостоятелна процедура са прекратили активността си, а достъпът до опазване на здравето се лимитира .
" Очаквам съответни дейности и ограничения от министъра на опазването на здравето ", заключва депутатът от левицата.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 31 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР