Достатъчна ли е една апокалиптична картина в близост до Пловдив

...
Достатъчна ли е една апокалиптична картина в близост до Пловдив
Коментари Харесай

Гледайте Стряма - мислете за Марица!

Достатъчна ли е една апокалиптична картина наоколо до Пловдив да приключи дългогодишното неглижиране на коритото на Марица? Природното злополучие, сполетяло няколко села в Карловско, ангажира мощен държавен запас. Той, от своя страна, има избрана цена, само че тя е незадоволителна да се съпостави с претърпяното от пострадалите, чието имущество е унищожено след скъсаната дига на Стряма.
Прочетете още
Дали бедствието има общо с позволена човешка неточност през годините следва да стане ясно след следствие на пловдивската прокуратура. На този декор обаче се възражда дълго дискутираната тематика за почистването на обраслото корито на Марица.

Изминали са над 10 години откогато локалната власт направи последното огромно почистване. Оттогава до момента са осъществявани спорадични действия по поддръжка. При всички случаи и незадоволителни.



Към днешна дата растителността в и към коритото на реката е рисково избуяла. В урбанизираните региони дъното ѝ е затлачено. Саморасляци се приближават и обгръщат и без друго компрометираните насипи. А това е видно освен от орлов взор. Достатъчна е един разходка по крайречната алея. Ще ви придвижи на евтина екзотична екскурзия с чувство за амазонска джунгла.

Вероятно тази картина е направила усещане и на регионалния шеф Ангел Стоев, който скоро след преназначането си от служебното държавно управление, разиска тематиката със Здравко Димитров. На среща в постройката на регионална администрация, извършена при започване на август,  двамата повдигнаха въпроса за спешността на почистването.

„ Като регионален шеф ще подхваща съответни стъпки за разчистване на реката… само че е належащо да синхронизираме дейностите си с Община Пловдив, с цел да не се стигне до заплаха от високи води в границите на града “, съобщи тогава Стоев.

Не е ясно дали са съумели да се синхронизират по тематиката, само че можем да предположим поради нагледните резултати.

Липсата на дейности стартира да се усеща и от пловдивчани, чиито терзания се ускориха след потопа в Каравелово, Трилистник и Богдан. Тази реакция е обоснована, защото избуялата растителност в Марица е подчертавана като евентуално рискова за града десетки пъти. Дори от самите ръководещи. Но всред диалозите за наложително разчистване и политическите разногласия, ограничения по този начин и не се взимат. Последното ни оставя с усещането, че допустима екокатастрофа не тревожи институциите в нужната степен.

До момента пък е ясно единствено, че още отсрочване би било тотално непечаливша тактика за Пловдив. Това се удостоверява от обстоятелството, че преди година Общината имаше оповестена социална поръчка за разчистване на стойност 5,5 млн. лв.. Тя обаче бе прекъсната заради липса на финансиране. Към днешна дата прогнозната цена за същата процедура е скочила с близо 1 млн. лв., а в основата на повишаването е все по-влошеното положение на Марица.

Припомняме, че това лято бе оповестена нова социална поръчка от Община Пловдив. Тя цели обезпечаването на хидравличната проходимост на коритото, с което да се отстрани заплахата от преливане. След като финансирането на дейностите по разчистване и реорганизация на компрометираните насипи бе вдигнато до близо 220 хиляди лв., претендентите, показали интерес, станаха 6.

А до момента в който текат процедурите по желание на компания и прецизиране на поръчката, за пловдивчани остава терзанието, че „ индивидът е безпомощен против природата “ може да подейства като оправдание даже след дълго отсрочване на задължения и отговорности.  

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР