Достъпността в София не е уредена, заяви Асен Алтънов, председател

...
Достъпността в София не е уредена, заяви Асен Алтънов, председател
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО: София – НЕДОСТЪПНА за слепите хора!

Достъпността в София не е уредена, съобщи Асен Алтънов, ръководител на Регионална организация на слепите за Софийски и Пернишки район и член на УС на Съюза на слепите в България.

По отношение на наличната среда за хората със зрителни увреждания нещата са доста тежки. Не може да стигнем до там да може да стартират да извършват наредбите. Има хубави наредби, само че не се извършват, акцентира Алтънов. Според него, даже архитектите ни не са учили това, което би трябвало във връзка с достъпността за хората с увреждания.

„ Онзи ден приказвах със столичния кмет Йорданка Фандъкова, само че под нея тези, които би трябвало да се занимават с достъпността, не вършат безусловно нищо. В средата на тротоарите са поставени колчета, сякаш да не се качват коли, а индивидът, който върви се блъска. Никой не те чува, сякаш те схващат, а най-после не извършват. Достъпността в София не е уредена”, безапелационен е пред БГНЕС Асен Алтънов.

Пътуването с градския превоз също се оказва проблем. „ Вратите на рейса към този момент не се отварят. Трябва да ги намериш, да натиснеш и тогава да се отвори вратата. Какво се получава - отива слепият, маже, до момента в който откри бутона и тогава да му се отвори вратата. Във всички други страни задните порти не се отварят, минава се край водача, чекира се карта и се слиза от задните порти. А ние влизаме и излизаме отвсякъде”, разяснява Алтънов.

Управляващите не го вършат по този начин както би трябвало. Няма кой да убедим. Пред мен се е разпореждала госпожа Фандъкова, обаче какво от това, запита той. Има усложнения и с интелигентните светофари. Според Асен не може да схванеш от къде идва сигналът, тъй като е идентичен и за двете страни и в последна сметка не знаеш в коя посока пресичаш. „ В момента в София е безпорядък със светофарите, за разлика даже от по-малките градове, където всичко е доста по-добре от София. Как да се боря със зам.-кмета по превоз Крусев, който няма това схващане и няма тази потребност, която аз имам като кьорав човек”, запита Алтънов.

Той изясни, че проблемите са доста съществени и тежки, а слепите хора са може би най-бедните в обществото. „ Няма по какъв начин да бъде другояче. Всеки може да отиде да копае 2 метра един канал, здрав прав, и да изкара 10 лева през днешния ден, само че слепият с изключение на да чака някой да му помогне, да има и той 2 лева за децата си заран, различен метод няма”, уточни той. Въпросът, акцентира Алтънов, с трудовата претовареност на слепите хора, е доста зле. Той даде за образец по какъв начин в другите страни страната задължава работодателите те, в случай че в действителност не желаят да назначават незрящи хора, тогава да заплащат по две заплати в избран фонд всеки месец.

„ Той избира да дава една, с цел да може да вземе индивида, който не вижда на работа. В България това не може да стане. Работодателите не желаят да назначават незрящи, няма кой да ги притисне и не ги взимат на работа. Закон – има, осъществяването го няма. Някъде някой посредством връзки, близки си намира някаква работа”, уточни Асен Алтънов и добави, че е редно слепият да може да отиде на работа като всички други хора и работното място да му бъде налично. От друга страна той е безапелационен, че обществото ни е солидарно с проблемите на незрящите хора.

„ Българите не са неприятни хора и се стремят да оказват помощ на слепите си хора. Слепите сме общество в обществото, само че виждайки че един човек не вижда постоянно всеки ще се притече, ще му помогне да влезе, да седне. По отношение на обществото проблемите са по-малко. По отношение на страната проблемите са доста сериозни”, уточни Алтънов.

Не на последно място той разяснява и казуса с подправените ТЕЛК-ове като доста сложен. „ Настройват обществото против хората с увреждания, а слепите в действителност имат потребност. Проблемът не е при нас, да се търси там, където са го допуснали”, уверен е Алтънов. Той изясни, че и в този момент има пожизнени ТЕЛК-ове.

„ Тези, които им дават срочни ТЕЛК-ове, има хора, които след това ги режат, затрудняват живота и ситуацията им. А въпреки това има и продажба на ТЕЛК-ове, само че това не е проблем на хората с увреждания. Те са заболели хора, имат потребност да ги категоризират правилно”, безапелационен е ръководителят на Регионална организация на слепите за Софийски и Пернишки район.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР