Достъпът на хронично болни до лекарства, които се заплащат частично

...
Достъпът на хронично болни до лекарства, които се заплащат частично
Коментари Харесай

Ще има ли проблеми с лекарствата за хронично болни?

Достъпът на хронично заболели до медикаменти, които се заплащат отчасти от здравната каса, ще бъде стеснен. Това предизвестяват от сдружението на фамилните лекари в Софийска област. Според тях текстове в плана на Националния рамков контракт лишават медиците от опцията да изписват съответна терапия. Така пациенти с диабет и хипертония ще би трябвало да си купуват медикаментите на свободни цени.

Преди 4 години Марийка получава инфаркт. От тогава всеки ден пие по 4 медикамента, които се поемат отчасти от Здравната каса.
Марийка Александрова: Към 60 лв. ми излизат, тъй като са скъпи. След инфаркта ми споделиха, че с тия медикаменти до момента в който съм жива, би трябвало да ги пия.
В плана на Националния рамков контракт за 2020-та има текстове, които може да лишaт Марийка от опцията да получава част от медикаментите по Здравна каса.
Д-р Виктория Чобанова - Сдружение на общопрактикуващите лекари София-област: Можем да даваме на пациентите не повече от 2 медикамента за едно заболяване. Досега медикаментите бяха три и нямахме никакво ограничаване.Марийка Александрова: По-малко ще хапвам, с цел да си закупувам медикаментите или няма да ги закупувам и по този начин. И докъдето изкарам.
От Лекарския съюз не са подкрепили тези текстове от плана на рамковия контракт.
Д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС: Ще лимитират пациенти в лечението и ще основат спомагателна административна тежест за лекарите - особено ОПЛ, които ги изписват.
От Здравната каса оповестиха, че няма да позволен в рамковия контракт да се одобряват текстове, които лишават права на хора с хронични болести. Лекарите обаче не са съгласни и с друго предложение - да отпадне опцията да изписват медикаменти по Здравна каса на тримесечни предписания.
Д-р Виктория Чобанова - Сдружение на общопрактикуващите лекари София-област: Ако има медикаменти, които му стигат едното за 25 дни, едното за 28 дни, едното за 30 дни, едното за 40 дни. Трябва да идва 4 пъти в месеца.
За всяко посещаване пациентът ще би трябвало да заплаща потребителска такса. Утре Надзорният съвет на Здравната каса ще прегледа плана на рамковия контракт. А Лекарският съюз ще взема решение на събор дали да го подпише.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР