Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки

...
Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки
Коментари Харесай

Защо Столична община трябва да си върне къпалнята "Мария Луиза"

Достъпът на жители до къпалнята е неразрешен от години, макар че тя се намира в централен парк.

© Цветелина Белутова Поредният случай в Борисовата градина, при който две кучета от породата кане корсо убиха домашно куче, задето е попаднало зад решетките на някогашната къпалня " Мария Луиза " разсъни още веднъж тематиката за неприятното ѝ стопанисване и забравеното ѝ бъдеще. Обещания за това по какъв начин тя още веднъж ще бъде възобновена и " върната на хората " се чуват от години, само че като спънка постоянно е било изтъквано, че по-голямата част от компанията-собственик на парцела е владеене на компании, свързани с предприемача Румен Гайтански-Вълка, а общинското сдружение " Софийски парцели " е с вързани ръце, защото е с миноритарен дял. Чуха се и в този момент.

Доста е евентуално това и този път да не значи нищо - за десетте години, в които кмет на столицата е Йорданка Фандъкова, по този начин и не бяха подхванати действителни ограничения за възобновяване на плувния комплекс. След случая ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков изброи няколко разновидността по какъв начин това може да стане и разяснява, че локалният парламент ще стартира да работи по тях напълно скоро. Към днешна дата делът на " Софийски парцели " е 41.96%, като останалите 58.04% са разпределени сред компаниите " Карплеон " ЕООД и " Юромарк Асет Мениджмънт " ООД (повече за собствеността виж карето по-долу)
Пробуждане

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пътищата за това са три. Единият е сегашният мажоритарен притежател, обвързван с Румен Гайтански, да възвърне парцела, като направи ремонт без в допълнение застрояване. Другият е Столичният общински съвет (СОС) посредством своето комерсиално сдружение " Софийски парцели " да влезе в договаряния с компанията за откупуването на каузи му и след това да предприеме стъпки за възобновяване. Ако и това не проработи, по думите на Герджиков би трябвало да се проучва опцията за възмездно отчуждаване. Това става посредством правосъдна процедура, при която би трябвало да се потвърди публичната изгода. Независимо от желанията на притежателя за ремонт, последните два разновидността, които попадат в пълномощията на СОС, ще бъдат задействани допустимо най-скоро и сигурно още тази година.

" В интерес на истината, притежателят на сдружението е подхванал проформа някакви дейности. Вкарано е искане за ремонт при основния проектант, само че в границите на тази процедура те би трябвало да потвърдят посредством съответната строителна документи, че няма да има в допълнение застрояване. Това би трябвало да стане в рационален период, тъй като официално се водят всевъзможни процедури за отлагането на вземането на решение и по тази причина моето мнение е, че е време СОС да се задейства по другите два разновидността ", разяснява Герджиков пред " Капитал ". Той съобщи още, че постоянно е виждал и чувал двете кучета, когато се е разхождал в парка с неговия домакински любим.

Остава обаче чувството, че общината се нуждае от жертви, с цел да задейства съществени за столицата въпроси. След случая с убитото куче, стопанинът му Иво Прокопиев, който е съиздател на " Капитал " и " Дневник ", предизвести, че същото може да се случи и с някое дете, в случай, че се промъкне през необятните решетки. А отговорът на Тихомир Пърлев, който е основен контрольор " Контрол на домашни любимци " в Столичния инспекторат, беше, че " родителите, бащата, би трябвало да си пазят децата като минават около кучета ". Пред " Дневник " той сподели още, че няма искания към притежателите на двете кане корсо, тъй като нямало по какъв начин да се потвърди, че в действителност са нападателни. Според него отговорен е стопанинът на кучето, задето го е развеждал без мотив.

На прехвърлянето на отговорността в действителност се базира и целият случай, а повода това да се случва е неналичието на ясна политика от страна на общината.

Кой е отговорен?

По думите на Герджиков СОС не може да обезопаси сегашната " защита " на парцела, тъй като няма представител в съвета на шефовете и не може да въздейства върху решенията на управлението на сдружението. От друга страна, след случай и сигнал за починало домашно куче, подаден през юни 2019 година, Столичният инспекторат прави няколко инспекции и открива, че рискови кучета-пазачи там няма. Тогава е издадено и наставление с непрекъснат период на осъществяване за това да не се позволява тези кучета да основават заплаха за хората и други животни.

То е изпратено на Николай Проданов, шеф и член на съвета на шефовете на " Парк " Мария Луиза " АД, което е притежател на парцела. Според Лорита Радева, която е ръководител на комисията по запазване на околната среда в общинския съвет това обаче е обвързване на притежателите на парцела и в последна сметка общината е под действието на предписанието. Контрол дали то се извършва реализира Столичния инспекторат и органите на полицията. След последния случай има стартирало правосъдно произвеждане и би трябвало да се обясни каква е ролята на всеки един от участниците в този развой по отношение на нормативните актове.

Прехвърлянето на отговорност обаче е рисково " изплъзване ", в случай, че може да става дума за лишаване на живот. " Такива кучета нямат място в градски парк. Ако притежателят не може да ги пази, би трябвало да върне парцелът на общината. След като едно куче може да влезе, и едно дете може. Трябва ли да бъде убито едно дете, с цел да си свърши работата Министерство на вътрешните работи? Не е належащо да има разпоредба, полицията е длъжна постоянно да си прави работата ", разяснява общинският консултант от " Демократична България " Тома Белев пред " Капитал ".

По-лесно ще е с подготвен Подробен устройствен план

Гаранция къпалнята да си остане къпалня се дава с приемането на Подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина, в който е посочено каква би трябвало да е характерната функционалност на обекта. По думите на гл. проектант на София Здравко Здравков обаче ще минат най-малко две години, до момента в който той бъде признат, защото е много евентуално да има и процедури по обжалване даже след обработката на получените възражения от другите региони.

" Нямаме различен метод, с изключение на да преминем през процедурата, тези заявки би трябвало да доведат до преправка на Подробен устройствен план, тъй че да можем още веднъж да влезем във втори кръг на процедурата за публично показване на проекта и в случай че няма възражения да го одобрим с решение на СОС. Междувременно това не основава спънки при благосклонност да се организира диалози с мажоритарния притежател къпалнята тя да работи като такава ", съобщи още Радева. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък даде обещание пред " Капитал " къпалнята да бъде възобновена в границите на мандата.

Проблемът остава

Вероятност да се подхващат някакви дейности може би има, само че към този момент сигурност може да си подсигуряват само самите жители, които ще би трябвало да са извънредно внимателни, до момента в който се разхождат из столичния парк. Ироничното в тази ситуация е, че общината би трябвало да им обезпечава положителни условия, най-малкото в центъра на града, само че вместо това бездейства през последните 10 години.
Моята къпалня, твоята къпалня

Oт 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател на къпалня " Мария Луиза " през сдружението си " Софийски парцели ", което има дял от 41.96. Към днешна дата останалите 58.04% са разпределени сред две компании - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк Асет Мениджмънт " ООД. Първата компания е благосъстоятелност на американското Carpleon и е с краен притежател Цветан Павлов, който е основен помощник в Стопанската Академия в Свищов. Като шеф е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията. Той както и други преподаватели от този ВУЗ още по времето когато се управляваше от Величко Адамов участваха в стройна скица от компании, като се допуска, че са работили като подставени лица на братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) при ползите им в застрахователни и финансови компании.

" Юромарк Асет Мениджмънт " пък е благосъстоятелност на американското Euromark Holdings, а като краен притежател е посочен французина с ирландски паспорт Жан-Кристоф Ги Жак Нивар, който обаче е класическо " номине " и се появява в десетки компании. Кой е притежателят може да се допусна от шефа на компанията - Николай Проданов. Той е от близкото обграждане на Румен Гайтански-Вълка, който пък е изпълнителният шеф на " Парк Мария Луиза " АД. През последните 12 години в съвета на шефовете на акционерното сдружение са били все хора, свързани с известния предприемач, който явно го управлява (както и сметоизвозването на съвсем цяла София).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР