Достъпът на джипове до Седемте рилски езера ще бъде спрян

...
Достъпът на джипове до Седемте рилски езера ще бъде спрян
Коментари Харесай

Без джипове до Седемте рилски езера -

Достъпът на джипове до Седемте рилски езера ще бъде спрян от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, поради заблатяването на езерата и ерозията на терена, съобщи Нова ТВ. 

Последните резултати от изследване сочат, че положението на езерата е тревожно и те последователно изчезват

През 2020 година нерегламентираното придвижване на джипове беше неразрешено, като даже водач прегази крайници на служител на реда в. 

Качването на туристи с джипове бе неразрешено със заповед на някогашния екоминистър Емил Димитров. Преди това породи спор с локалната власт, която твърдеше, че не може да спре тежките коли, които години наред возят туристи против 15 лева

Директорът на Национален парк " Рила " Владимир Милушев съобщи, че в действителност има проблем с езерата.

" Губим ги, това е потвърдено научно. Причината е засиленият човешки напън - ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси ", изясни той.

От Парк " Рила " за поредна година предизвестяват, че е неразрешено къпането и като цяло навлизането в седемте рилски езера. Очевидците на сходни нарушавания, които най-бързо и несъмнено заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка.

Единствените способи за постигане до езерата ще бъдат потреблението на лифта или изкачването пешком.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР