Достъпът до централната сграда на НДК е ограничен заради събитие

...
Достъпът до централната сграда на НДК е ограничен заради събитие
Коментари Харесай

В НДК заседават председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси

Достъпът до централната постройка на НДК е стеснен поради събитие на високо равнище от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Затворени за посетителите до 15.00 ч. ще бъдат Литературният клуб " Перото " и Билетният център. Днес в София се организира неофициално съвещание на ръководители на парламентарните комисии по европейски въпроси. З аседанието следи Ирина Цонева - вижте директното включване в обедната емисия " По света и у нас ".

София

Срещата откри ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева:
Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: Изразител на фундаменталните полезности на Европейски Съюз, тъждество и независимост, КОСАК е и своебразен поръчител за присъединяване на жителите на съюза в демократичния надзор върху европейските институции във връзка с правилата за субсидиарност и пропорция.
Първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс счита, че Европейски Съюз би трябвало да отговори на международните провокации и да реши казуса с неизпълненото заричане за доближаване.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Миграцията - това е един от най-сериозните проблеми, с които ще би трябвало да се оправим. Не съм склонен с изказванията, че механизмът за презаселване се провали. В Италия и Гърция към момента се намират минимум 3000 души, които следва да бъдат преместени другаде. Много страни-членки поеха своята част от тежестта на мигрантската рецесия, по тази причина не е правилно да приказваме за неуспех. Пагубно е да се преструваме, че презаселването е най-важното, което би трябвало да създадем във връзка с миграцията. Това е един дребен детайл от една доста по-голяма тактика. Но основен при положение на рецесия. Не бих желал да се стигне до такава степен, че страните членки при положение на нова мигрантска вълна няма да могат да разчитат на солидарността на останалите в съюза.
По време на срещата в НДК ръководителят на комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин посочи пред делегатите на Председателския КОСАК ролята на парламентарното измерение в ротационното председателство:
Кристиан Вигенин: Съзнаваме отговорността и значимостта на парламентарното измерение на Българското председателство, когато във времена на застъпващи се рецесии и провокации, националните парламенти и техните представители, като директно определени от европейските жители, имат своята основна роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в дейностите на Съюза. Нашите взаимни старания и резултати ще бъдат доказателство пред жителите на Европейски Съюз, че Европейски Съюз е адаптивен, убеден и виновен. В този дух бе направен и приносът на българския парламент към програмата на Българското председателство.
Вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира, че българското председателство е в края на един доста значим мандат на евроинституциите и от неговия триумф ще зависи триумфът на всички държави-членки като цяло. А критерият е завръщането на Европа като водач на интернационалната сцена, сполучливият завършек на Брекзит.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Трябва да сме наясно, че българското председателство е в края на един доста значим мандат на европейските институции. Още повече, от триумфа на българското председателство ще зависи триумфът и на всички страни членки на Европейски Съюз като цяло.  © Българска телеграфна агенция  Л. Павлова: Надявам се Българското председателство да се запомни като балканско Л. Павлова: Надявам се Българското председателство да се запомни като балканско
Надявам се Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да бъде запомнено като балканско, съобщи министър Лиляна Павлова на срещата на пре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР