Достъпът до нови лекарства, заплащани от Здравната каса, ще бъде

...
Достъпът до нови лекарства, заплащани от Здравната каса, ще бъде
Коментари Харесай

Достъпът до нови лекарства затруден от промени в наредба

Достъпът до нови медикаменти, заплащани от Здравната каса, ще бъде занимателен с измененията в Наредбата за цените на медикаментите, която влиза в действие от 1 април. Това заяви пред БНР Деян Денев, ръководител на Асоциацията на производителите на истински медикаменти.

Според измененията в наредбата ново лекарство ще се заплаща от Здравната каса единствено в случай че в 5 от 17 страни то е заплатено от публичен здравен фонд и в случай че има най-малко една позитивна оценка на здравните технологии от 4 страни от Европейския съюз.

Освен това кандидатстващите нови медикаменти би трябвало да получат утвърждение до 30 септември на миналата година, с цел да влязат в действие от идната.

Също фирмите ще би трябвало да връщат отстъпки на Здравната каса, в случай че се потвърди преразход за тези медикаменти в Касата, изясни още Деян Тенев.

И добави: „ Иновацията стана по-рестриктивна, в сравнение с беше досега. Изискват се доказателство от други държави… До 30 септември тази година, за разлика от миналата година, продуктите би трябвало да бъдат оценени и прегледани, което може да докара до съществено закъснение и да забави реимбурсацията до 2021-ва, вместо 2020-а, и не на последно място новият механизъм за възнаграждение на отстъпки. Това значи, че фирмите би трябвало да върнат всички средства, които Касата е платила за тези нови артикули до нула, без да имат никаква сигурност за идващите години, което може да ги обезкуражи да доставят нови медикаменти за България въобще “.

През 2019-а година новите медикаменти, които се заплащат от Здравната каса са 21, а за 2020-а година реимбурсация чакат към 15 нови лечения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР