Достъпът до най-екзотичния клуб на финансистите в света струва поне

...
Достъпът до най-екзотичния клуб на финансистите в света струва поне
Коментари Харесай

Клубът на търговския елит

Достъпът до най-екзотичния клуб на финансистите в света коства най-малко 25 млн. щ. $. Той няма име, няма ръб на шефовете, само че членовете му са подбрани измежду най-богатите и най-преуспелите търговци в света.Те постоянно се прераждат в лични компании или даже стават компании във компаниите, когато получат утвърждение от контрагентите си да извършат покупко-продажби с най-сложните финансови артикули, по предписание налични за институции, ръководещи милиарди долари.

Подборът на тези, които са позволени до тази игра, става все по-щателен. Макар че никой не държи сметка за броя им, наблюдаващите на сектора пресмятат, че тези хора са достигнали преди десетина години върховия си брой - от съвсем 3 хиляди души са намалели фрапантно след финансовата рецесия - до едвам дванайсетина, работещи по "ISDA - магистърски контракт ". Сред "оцелелите " са хеджингови титани като Крис Рокос и Майкъл Плат, както и акули от Дойчебанк и "Голдмън Сакс груп ", станали клиенти на личните си работодатели. Става дума за съглашение за покупко-продажби с финансови производни, основано за потребностите на Асоциацията за интернационалните суапови интервенции и деривативи (ISDA), изяснява Джеф Голдън - някогашен старши сътрудник в правната адвокатска фирма "Алън енд Оувъри ". Той е бил измежду създателите на истинския контракт от 1987-а и на всичките му последващи ремонти.

В извънборсовия пазар на финансови деривативи, оценен на сума 542 трлн. щ. $, тези контракти регламентират изискванията на търговия сред две страни и съставляват самобитен "ловен билет ", допускащ на вложителите да вземат участие в елитни покупко-продажби, недостъпни за "тъпите дилетанти ". Фирмите, които ги дават, получават допустимо най-желаните клиенти. Просто тъй като могат да начисляват два или три пъти по-високи комисиони, в сравнение с останалите компании. Самият артикул не се предлага на междинни търговци, печелещи сред 2 млн. и 5 млн. $ годишно. Той е наличен за човеци, разполагащи с най-малко 25 млн. $ персонални средства за вложения.

Такъв човек е 47-годишният Рокос, чието персонално положение се прави оценка от милиардерския показател на организация "Блумбърг " на 1.2 милиарда $. Британецът - съосновател на финансовата компания Brevan Howard Asset Management, в този момент ръководи личен хеджингов фонд, а е бил страна по съглашение ISDA през 2013-а, когато учредява семеен офис. Това значи, че трябвало да поема цялата загуба, ако трендовете на пазара се разминат с упованията му.

Четиридесет и девет годишният Плат, който управлява BlueCrest Capital Management, също е имал контракт ISDA, настояват добре осведомени източници. Състоянието му се прави оценка на 2.9 милиарда $.

Елитните съглашения не са отредени единствено за популярни вложители. Те са били предоставяни и на по-малко известни банкери и фондови мениджъри, чиито имена не са се появявали на челните вестникарски страници и които са употребявали благосъстоянията и основаните връзки във финансовия отрасъл, с цел да получат достъп до елитния клуб.

Един от тях е 39-годишният Софиани Гаред, натрупал положение от търговия на кредитни деривативи. През 2014-а - преди да започва личния си хеджингов фонд Selwood Asset Management, той подписал ISDA съглашение със "Ситигруп " и е търгувал с най-рисковата "порция " на кредитните CDS показатели, настояват лица, осведомени с тези действия. За търговията на суапови и други извънборсови договори "Ситигруп " изисква от индивидите персонално положение от най-малко 25 млн. щ. $ и най-малко 5 млн. $ от тях да бъдат подадени в сметка в банката. "Голдмън Сакс " и "Джей Пи Моргън Чейз " пък вземат повече.

Паси Хамалайнен - някогашен директорски шеф на "Пасифик инвестмънт мениджмънт " в Калифорния, който се пенсионира през 2008-а на 41-годишна възраст, с цел да отгледа сина си и да "препуска " с бързата си кола Bugattis, е имал ISDA съглашения със "Ситигруп " и с "Голдмън Сакс ", настояват добре осведомени източници. Финландецът, който е бил член на капиталовия комитет на ПИМКО и началник на надзора за световния риск в компанията, е търгувал с лихвени суапови договори и с валутни деривативи с двете щатски банки в промеждутъка след напускането на ПИМКО и постъпването му на работа в "Кепитъл груп " през 2012-а. Хамалайнен умира през 2014-а.

Кайрън Гудуин - някогашен основен търговец в "Кинг стрийт кепитъл мениджмънт ", е имал контракт ISDA в интервала откакто напуща фонда през 2010-а и основава личната си компания "Паннинг кепитъл мениджмънт " през 2012-а.

Мениджърът на хеджингови фондове Дейвид Пийкок също е имал в предишното съглашение ISDA.

Финансовите производни не са единствено за спекулации. Например Гуидо Филипа подписал контракт ISDA с работодателя си "Голдмън Сакс " като форма на отбрана против покачване на лихвените проценти по ипотеката с плаваща рента на къщата му в "Кенсингтън " - най-скъпия квартал на Лондон. Контрактът му е бил десетгодишна лихвена застраховка, по която Филипа е трябвало да заплати авансово 4% от цената на ипотеката. В подмяна банката е имала ангажимент да му превежда пари всяко тримесечие, в което базовият междубанков кредитен лихвен % е бил над авансово контрактуваното ниво. Филипа, който напусна позицията си на директорски шеф на лондонския офис на "Голдмън Сакс " през 2016-а, отхвърли да разяснява какъв брой е платил за жилището си.

Получаването на персонално съглашение ISDA в никакъв случай не е било елементарно, само че преди последната финансова рецесия от 2007-2008-а банките са давали благословията си по-охотно. Милиардерът от бранша на недвижими парцели Джеф Грийни, който залагал против щатските ипотечни бумаги с висок риск, е първият клиент на "Мерил Линч ", на който банката разрешила личен договор ISDA. Грийни твърди, че е спечелил към 800 млн. щ. $ от портфейла си от кредитни деривативи CDS, с които се е защитил против спад на ипотечни облигации за към 1 милиарда щ. $.

В някои случаи банкови чиновници са успявали да получат съглашения ISDA за търговия с работодателите си - процедура, улеснявана по предписание от поделенията за ръководство на персонални положения. Такъв е казусът с Дойчебанк, в която старши изпълнителни шефове, сред които Радж Бхатачария и Боаз Уейнстейн, са имали сходни контракти с банката, до момента в който са работили в нея. "Голдмън Сакс " също е търгувал извънборсови деривативи с някои членове на по-високи позиции. Един от тях е Джон Уонг - някогашен директорски шеф в Ню Йорк, който управлявал пазарния бизнес на банката за артикули, обвързани със "страховия " показател VIX, следящ пазарните съмнения. Уонг е употребявал контракта си ISDA, който продължава да е деен и не е преустановен за търговия на показатели на акции и на лихвени варианти. Уонг има сходно съглашение и с "Бенк ъф Америка ".

Бивши банкови чиновници могат да употребяват познанията си за институциите и връзките си в сектора, с цел да се доберат до елитния клуб. Такъв е казусът със Саймън Морис - началник на звеното за кредитна търговия за Европа и Азиатско-тихоокеанския район в "Голдмън Сакс " до края на 2016-а. Морис основава през януари 2017-а компанията "Болтънс плейс кепитъл мениджмънт ", с цел да търгува със лични пари и е сключил контракт ISDA с "Голдмън Сакс ".

Или, както обобщава Це Тунг Чонг - някогашен шеф на поделения за търговия на финансови деривативи в разнообразни капиталови компании, "това е най-висшият ешелон на финансовия свят, който получава кралско обслужване ". За задачата "човек би трябвало да е доста богат и доста умел в областта на финансите. Но най-важното от всичко е да познава верните хора в банките ".

Почти всички представени членове на извънредния кръг са отказали коментар на изнесената информация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР