Тъй като срещата на високо равнище за климата в Африка насърчава слънчевата, извънмрежовата мощност се увеличава под Сахара

...
Достъпът до електричество остава голямо предизвикателство за над половин милиард
Коментари Харесай

Достъпът до електричество остава голямо предизвикателство за над половин милиард души в Субсахарска Африка , а прекъсванията на електрозахранването са често срещани дори за тези, които са свързани към мрежата

От TAIWO ADEBAYO Associated Press, EVELYNE MUSAMBI Associated Press и MOGOMOTSI MAGOME Associated Press 6 септември 2023 г., 6:16 AM Нигерия, както и в Кения, нещата са промяна. Повечето домакинства зависят от бензиновите генератори за захранване, но наскоро правителството премахна субсидията за бензин, което предизвика повишен интерес към слънчевата енергия, според дилъри. Само около половината от нигерийците са свързани към мрежата и дори за тях прекъсванията на електрозахранването са нещо обичайно.

Нигерийското правителство не е обявило стимули за насърчаване на слънчевата енергия, напр. като намаляване на данъците върху вноса на слънчево оборудване, както се изисква от дилърите.

Но там, където правителството не е помогнало, частният сектор поема водещата роля в насърчаването му, като предлага на домакинствата и възможността малките предприятия да плащат за своите слънчеви инсталации с течение на времето.

„Проблемът беше достъпността, но сега клиентите могат да плащат вноски за период от 18 месеца“, каза Тунде Оладипупо, агент на Sun King, компания за слънчева енергия . Оладипупо, който е базиран в Ойо, югозападна Нигерия, каза, че компанията му обслужва и гладни за енергия малки предприятия като тези, които използват фризери или изпомпват вода от сондажи.

След адресиране проблемът с високите първоначални разходи, моделът се оказа решение за социалните проблеми, породени от енергийната криза в Нигерия в лошо обслужвани домакинства и с ниски доходи. За Монсурат Кадри предизвикателството беше да помага на малката си дъщеря с домашните вечер, когато нямаше светлина. Електричеството в мрежата не беше налично и другата опция, генератор, стана твърде скъпа.

Но сега „Приключих с тревогите за осветлението“, каза Кадри. Тя е инсталирала малка слънчева система, която захранва пет крушки и вентилатор, и плащането на вноските всеки месец е лесно за нея.

В Нигерия, за разлика от Кения, използването на слънчева енергия за индустрията е рядкост. „Нито едно, доколкото знам“, каза Мохамед Ету, който управлява Makhade Power Solutions в Лагос, за големите индустриални производства в Нигерия, които използват слънчева енергия.

В третата мощна икономика на Африка на юг от Сахара, Южна Африка, правителството обяви нова политика през 2021 г., която позволява на минните компании и големите индустриални операции да генерират до 100 мегавата собствена електроенергия, вместо само един мегават, намалявайки тяхната разчитане на националната мрежа и насърчаване на възобновяеми енергийни източници. В резултат на това няколко компании, включително Sibanye Stillwater, Anglo American Platinum и Gold Fields, обявиха планове за генериране на значителни количества възобновяема енергия в краткосрочен план.

Друг пример за тази промяна е заводът за сглобяване на автомобили на Ford в Силвъртън, Претория, който в момента произвежда над 35% от електроенергията си от слънчева енергия.

Южна Африка също поема стъпки за намаляване на зависимостта си от въглищна енергия. Електрическата централа Komati в Мпумаланга беше изведена от експлоатация през 2022 г. и ще бъде преобразувана в чисто производство с повече от 150 мегавата слънчева енергия, 70 мегавата вятърна мощност и 150 мегавата акумулаторни батерии.

На фона на продължаващата електрическа криза тази година южноафриканското правителство предложи данъчни стимули за домакинства и фирми, които купуват възобновяеми енергийни източници и за домакинства, които инсталират слънчеви панели на покривите си .

Бизнесите, които инсталират възобновяема енергия, могат да намалят облагаемия си доход със 125% от цената на инвестицията. Домакинствата, които инсталират слънчева енергия на покрива, ще могат да поискат отстъпка от 25% от цената на панелите, до максимум R15 000 (US $779).

Обратно в Кения, въпреки фокуса на CP Solar върху индустриите, той също прави някои домашни инсталации. Единият е в дома на неговия директор Шах. Това му позволи да бъде напълно изключен от мрежата, спасявайки го от скорошно национално прекъсване на електрозахранването, при което други, разчитащи на Kenya Power and Lighting Company, включително главното летище на страната, бяха на тъмно с часове.

„Бях щастлив вкъщи, гледайки Supersport онзи ден. Мисля, че предстоеше футболен мач“, каза Шах.

Високата цена на електроенергията в страната, варираща от 20 до 30 кенийски шилинга за киловатчас ( 0,14 до 0,20 щатски долара) също насърчи промяната, каза Шах.

Изобилието от слънчева светлина в Кения — и Африка — благоприятства генерирането на слънчева енергия, нещо, което Шах описа като „много щастлива“ възможност да имаш „безплатна енергия“.

___

Адебайо съобщи от Абуджа, Нигерия. Magome съобщи от Йоханесбург, Южна Африка.

___

Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР