Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо

...
Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо
Коментари Харесай

Банкоматите в Белгия вече не работят нощем

Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе преустановен с общо решение на главните банки в страната след пет поредни обира с щурм в последните няколко седмици, оповестиха локални медии.

Полицията търси незнайните причинители, които са взривявали устройствата, с цел да ги оберат. В някои от случаите крадците са съумели, в други са се провалили. Досега са били откраднати няколкостотин хиляди евро.

Представители на банките означават, че през 2015-2016 година в страната не е имало сходни похищения, а през предходната година са регистрирани два несполучливи опита. Белгийската полиция е получила данни от сътрудниците си от Германия и Холандия, които са съобщили в последно време за сходни случаи и в техния периметър.

Белгийските банки обмислят слагането на мастилници в банкоматите, с цел да може при взривяване на устройствата, банкнотите вътре да бъдат унищожавани. Засега въведените ограничавания за достъп до банкоматите от 23.00 ч. до 6.00 ч. не важат за машините, сложени на улични фасади, а единствено за тези, които се намират в закрити пространства.

От началото на века разплащанията в брой в Белгия непрекъснато понижават след голям брой въоръжени грабежи на банки, магазини и бензиностанции. Много банкови клонове въобще не употребяват пари в брой, а клиентите, които желаят да теглят средства на ръка, би трябвало да подадат поръчка най-малко едно денонощие авансово. В страната няма търговски обекти, които да не одобряват банкови карти за разплащане. Освен за повече сигурност, този метод се ползва и за изсветляването на стопанската система, съобщи Нова телевизия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР