Достъпът да пещерата Магурата е на път да бъде ограничен

...
Достъпът да пещерата Магурата е на път да бъде ограничен
Коментари Харесай

Вандали са на път да “издействат” ограничен достъп до Магурата

Достъпът да пещерата Магурата е на път да бъде стеснен поради вандалски прояви. Драска се върху стените, сходно на “инсталацията Локо София ”, с която българи се прочуха чак в Хирошима. “Възможно е след съвещания с отрасловите институции да редуцираме достъпа, въпреки че болшинството от хората ще бъдат недоволни. Например да влизат по-малки групи, да бъдат пускани на кръговиден час и така нататък ”, съобщи пред “Сега ” зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Темата стана настояща, откакто екскурзиантът Андрей Шурелов разгласява във “Фейсбук ” фотография с ужасяваща драсканица в пещерата. Кметът на града Борис Николов не видя никакъв вандализъм в постъпката и разгласи новината за подправена, въпреки че надписите се виждат на видеозаписи и фотоси. “Снимките са направени незабавно след входа на галерията с рисунките, преди така наречен " Ловна сцена ", която е от най-известните - може би на 5-6 метра от нея. Самите рисунки не са наранени. Разбира се, това никога не омаловажава тази вандалщина. Нарушава се целостта на монумент на културата ", изясни пред БНР доцент Стефан Александров, началник на план за основаване на 3D модел на рисунките.

Зам.-кметът Младенов съобщи, че много сходни драсканици са правени към 1990 година, когато пещерата е била безстопанствена. Това се случва и в ново време. “Влизат групи от по 30-40 души. Екскурзоводите ги инструктират, развеждат, само че няма по какъв начин да се проследят безусловно всички хора – все някой се отскубва и драска, най-често с монета. Ако се усилят гидовете, издръжката, надлежно и цената за достъп ще нарасне. Поради спецификата на обекта не е несъмнено дали може да се употребяват видеокамери за надзор. Простотията в последна сметка никой не може да я спре ”, описа човек от района.

 

ПРЕД ЮНЕСКО

Целият този скандал е противен и с още един факт. В момента се приготвя документи, с която България ще предложи праисторическите рисунки да влязат в листата с културното завещание на ЮНЕСКО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР