Доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните

...
Доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните
Коментари Харесай

Тия времена вече ги няма

Доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял самун в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше преди малко изпечен и ухаеше ужасно. Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, само че аз слагах сирене в краешника и го хапвах на драго сърце. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, но той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша, която продават, че са й лепнали и етикет " еко ".
Не помня да са ми мазали филията с мехлем! С мехлем се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с доста лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й чорба беше супер. А най-вече обичахме копривената каша - с доста масло и сирене, която се топеше в устата.
В Халите продаваха всевъзможен тип месо. Висеше на ченгели и хората посочваха от кое място да им отрежат кило-две.
Да, нямаше шоколадови яйца и тоблерони, нямаше бисквити " Орео " и всевъзможни вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че дори и гума отпадъци. Имаше шоколад " Крава ". Огромен, млечен, страховит! Имаше аерошоколад и шоколад " Кума Лиса ". Имаше " Чайки ", " Байкалчета ", сухи пасти. Имаше бонбони " Балкан " със страховит крем, бонбони " Таралежки ", бонбони " Морско дъно " на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан " Люлин ", който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И доста захарен памук. Имаше бонбони " Лакта ", бисквити " Детска наслада " и " Еверест ", фъстъчени вафли, локумени вафли, приятност за небцето.
Искате ли, младежи, да ви опиша една соцсладкарница? Имаше следните неща - три типа целувки... Имаше паста " Букет ", паста " Дънер ", паста " Тунелче " и не мога да изброя всичките... Имаше обилие от сиропирани сладкиши - охлювчета, бадемки, кадаиф, саралия, баклави, толумбички, реване, имаше " Ежко Бежко ", " Миньорки ", еклери с друг крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки... И направени от същински артикули, без оцветители, подобрители, всякакви Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не имитации. Ядяхме на стомах, тъй като бяха евтини. А след това тичахме из парка да изразходим калориите...
Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот-дог, ами да - имаше хот-дог, само че с същински кренвирши.
През лятото нямаше банани, в действителност... И кивита нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко типа екзотични плодове, които и в този момент застояват по щандовете.
През зимата имаше ябълки - големи, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и ужасно доста сладка и компоти.
Още ли мисли някой, че гладувахме?
Не, ядяхме същинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези съвременни заболявания, които в този момент ни мъчат и убиват.
Но тогава бяха други времена.
Времена, които сега някой доста желае да изтрие от съзнанието ни, с цел да написа нова, фалшифицирана история в мозъците на идните генерации. С едничката цел - да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в огромните им корпорации като плебеи, за жълти стотинки... и отново да благодарим на демокрацията.
Благодарим, само че си желаеме нашата храна, чистата, вкусната!
Искаме си и свободата. Онази независимост, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме!
Но тия времена към този момент ги няма...

Фейсбук>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР