Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло

...
Доста спорният нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло
Коментари Харесай

Спорният италиански министър Савона заяви, че еврото е незаменимо

Доста противоречивият нов министър по европейските въпроси на Италия Паоло Савона се опита да успокои вложителите и останалите европейски столици по отношение на позицията на държавното управление за единния валутен съюз, като съобщи, че еврото е " незаменимо " и отхвърли в миналото да е предложил страната да напусне еврозоната, оповестява Ройтерс.

Агенция припомня, че ръководещата антисистемна коалиция в Италия в началото предложи Паоло Савона за министър на стопанската система и на финансите, само че италианският президент наложи несъгласие върху неговата номинация заради враждебните възгледи, които той е изразявал във връзка с еврото, заявявайки в предишното, че решението на страната да се причисли към единната валута е било " историческа неточност ".

На среща с задграничната преса във вторник, с цел да показа книга, която е написал преди да стане министър, Паоло Савона се опита да подчертае, че изцяло поддържа еврото и не желае Италия да се приготви за овакантяване на еврото и на еврозоната.

Запитан дали вижда позитивни аспекти от съществуването на еврото, той го дефинира като " незаменимо ", само че въпреки всичко добави, че валутният съюз би трябвало да бъде " модернизиран " с промени в системите за ръководство.

" Европейската централна банка би трябвало да получи нов статут, сходен на този на други централни банки като Федералния запас на Съединени американски щати ", съобщи Савона, като в това време прикани за по-голям надзор върху валутната политика. " Ние изпращаме президента на ЕЦБ Марио Драги по света с вързани ръце, защото той не може да се намесва в обменните курсове. От значително значение е ЕЦБ да може да въздейства върху валутните курсове ", уточни италианският министър.

Паоло Савона, 81-годишен някогашен професор по стопанска система, акцентира и възхищението си от Германия, която той подлага на критика остро преди да стане министър, заявявайки в своята книга, че тя се пробва да господства в Европа посредством контрола си върху икономическите правила на Европейски Съюз.

" Германия е чудесна страна от доста гледни точки: културно, стопански и политически ", уточни той, макар че не отхвърли, че има разнообразни възгледи от тези на огромна част от немските икономисти. " Те са склонни да гледат на стабилността като на належащо изискване за икономическия напредък, до момента в който аз съм част от групата, която счита, че растежът е належащо изискване за непоклатимост ", уточни той, призовавайки еврозоната да направи повече, с цел да усили обществените вложения.

В своята книга Савона също по този начин написа, че Италия се нуждае от " проект Б ", с цел да приготви дисциплинирано излизане от еврото, в случай че това се окаже належащо, само че във вторник той акцентира пред задграничните кореспонденти, че е написал това като " анализатор " и в никакъв случай не е бил в поддръжка на напускането на валутния съюз.

" Няма проект Б и в никакъв случай не съм желал овакантяване на еврозоната ", съобщи той, само че отхвърли да отговори на директния въпрос, дали към момента е рационално Италия да има " проект Б ", в случай че се окаже невероятно да се реализира единодушие по отношение на промените при ръководството на еврозоната.

Той акцентира, че няма различия с новия министър на стопанската система Джовани Триа, който даде през уикенда мощно изявление в поддръжка на еврото, допринасяйки по този метод за усмиряване на изнервените финансови пазари.

" Поздравих Триа за изявлението ", означи в умозаключение Савона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР