Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е

...
Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е
Коментари Харесай

Николай Василев за антикризисните мерки: „Планината роди мишка”

Доста самоуверено ми се коства някой да разяснява, че е направил повече от други хора, в случай, че нищо не е направил в нито една сфера, тъй че аз персонално бих бил много по-въздържан в сходни оценки. В нито една сфера нищо запаметяващо се не мога да изброя.

Така икономистът и някогашен министър на стопанската система Николай Василев разяснява изказването на сегашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, че „ за 5 месеца ръководещата коалиция е направила повече, в сравнение с ГЕРБ за 10 години “.

„ По отношение на антикризисните ограничения на държавното управление, моята позиция е добре известна: аз утвърждавам две от ограниченията, които са две дребни и са на парче, - това е да се вдигне прагът за регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди на 100 хиляди лева, което си е позитивна мярка и без да има инфлация. Подкрепям и повишението на данъчния заем за работещи родители с деца – това също не го именуван антиинфлационна мярка – това са две работещи ограничения, само че са на парче.

По отношение на всички останали по-големи ограничения, съм безусловно срещу. За мен те въобще не са антиинфлационни, те са проинфлационни – не утвърждавам диференцираните ставки по Данък добавена стойност, те не работят добре. Не одобрявам и 25-те стотинки на литър гориво, тъй като хората, които имат коли и пълнят най-малко по 50 литра на месец, не са обществено слаби хора и нямат потребност от такава поддръжка. Хората с огромните коли, които пълнят по 100 литра месечно, въобще нямат потребност от никаква държавна дотация. А действително обществено слабите хора сега или въобще нямат коли, или в случай че пълнят гориво, те не пълнят по толкоз, тъй че това е следващата мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат потребност “, съобщи икономистът.

Мярка в поддръжка на богатите, а не на бедните, е мораториумът върху тока, парното, водата, и други, счита още Василев.

„ Това държавно управление приказва едно, само че реализира напълно друго. Например, понижените ставки по Данък добавена стойност ще доведат до по-малко доходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да реализират крайната си цел – доста и трайно понижаване на цената на крайния артикул. Тоест, скапва се красивата данъчна система, само че не се реализира задачата, поради която се прави това. “Планината роди мишка “ е моята оценка: месеци наред обществото се занимава единствено с тези въпроси, никакви други закони не се одобряват, никакви други форми не се случват. Министър Лорер може да споделя, че е постигнал доста повече от други държавни управления до момента, само че думите му нямат покритие, и в действителност страната стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от Съединени американски щати, аз нямам никаква информация нито по кое време ще дойдат, нито на какви цени идват, само че дано дойдат и ще приказваме има ли въобще диверсификация от съветския газ, посъветва икономистът.

От самото начало бях срещу налагането на мораториуми върху цената на парното и електрическата енергия, която в началото беше за три месеца, в този момент към този момент минаха повече от шест, и няма никаква изясненост какво се случва, добави Василев.

„ Трябваше друго да се направи: давам два разновидността: първо, страната трябваше да си избере няколкостотин хиляди обществено слаби – не 7 милиона, и да поддържа единствено тях. Например, хората с огромните сметки за ток не са обществено слаби, и нямат потребност от такава поддръжка. Вторият вид, който в началото беше моя концепция, бе въвеждането на разнообразни цени за малко и за огромно ползване – да вземем за пример, първите киловати от сметката да са на една цена за обществено слабите месечно, а по-късно на друга, пазарна, и всеки знае какъв брой да използва и да употребява. Това трябваше да се случи през цялото време за ток, вода и парно “, посочи Василев.

Относно нарастването на пенсиите, които ще бъдат дискутирани на Националния съвет за тристранно съдействие в понеделник, Василев разяснява, че всички ограничения са просто „ нахвърляни “, и към нито една от тях няма наложителните финансови планове какъв брой ще костват на държавния бюджет. „ Това е като преразказ по картинка – някой гледа в тавана и споделя „ какъв брой добра концепция е да вдигнем пенсиите с 10% “. Друг споделя „ още по-добра концепция е да ги вдигнем с 20% “. Трети споделя „ още по-добра концепция е от 1 октомври с още проценти “. А някой може да каже, че най-хубавата концепция е да се вдигнат с 200%. Но няма никакви съответни числа, които да съм видял някой да разисква “.

Имам два въпроса към държавното управление: първо, някой може ли да каже какъв брой ще бъде дефицитът в Национален осигурителен институт тази година? Аз не мога! Колко индивида в страната знаят какъв брой ще е недостига в Национален осигурителен институт – единствено двама-трима, и то от Национален осигурителен институт, и те не споделят какъв брой ще е той. Някой знае ли какъв брой милиарда лв. ще бъдат разноските за пенсии в края на годината? Някой знае ли какъв брой % от Брутният вътрешен продукт ще бъдат разноските за пенсии? И след това, някой знае ли самият Брутният вътрешен продукт какъв брой ще бъде в края на годината? Това са въпроси, на които никой няма отговори. Как е допустимо да се вършат такива сметки за харчене на толкоз милиарди с тези ограничения, без да имаш числа?, попита икономистът. „ Върви едно съревнование по медиите кой е по-голям сиромахомил и кой ще каже още по-голяма цифра за нарастване на пенсиите или заплатите. Това държавно ръководство ли е или преразказ по картинки? “

Не считам, че сега в България има икономическа рецесия. „ Нека уточним какво е „ икономическа рецесия “. Такава имаше през 1997 година, когато междинната заплата беше няколко $, когато през февруари 2001 година безработицата беше на рекордно високо равнище от 19.1% - това би било икономическа рецесия. В момента безработицата е на рекордно ниско равнище в цялата история на страната; приходите са също на рекордно високо равнище в историята – тази година междинната заплата в България ще приближи 1000 $, които нямат нищо общо с няколкото $ заплата през 1997 година Затова сега рецесия няма, има просто година с висока инфлация. Всички обществени прослойки са получили двуцифрено нарастване на приходите за последната година; единствено междинната заплата е повишена с 13% за миналата година “, уточни Василев.

България има постоянна валута с помощта на Валутния ръб, няма обезценка на лв., каквато претърпяват други валути по света.

На въпрос дали предстоящата зима ще бъде тежка за елементарните жители, както плануват множеството икономисти, Василев посъветва хората „ да си гледат работата, да си не престават бизнеса, да си получават заплатите, и да не чакат държавното управление нещо да ни даде “.

Икономистът не чака избори през тази година: „ Винаги съм подкрепял концепцията държавните управления да изкарват цялостните си мандати, с цел да има непоклатимост и предвидимост в страната. Най-лошото за всички жители е да има безпорядък и непредвидимост в страната “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР