Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е

...
Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е
Коментари Харесай

Николай Василев за антикризисните мерки на правителството: Планината роди мишка

Доста самоуверено ми се коства някой да разяснява, че е направил повече от други хора, в случай, че нищо не е направил в нито една сфера, тъй че аз персонално бих бил много по-въздържан в сходни оценки. В нито една сфера нищо запаметяващо се не мога да изброя.

Така икономистът и някогашен министър на стопанската система Николай Василев разяснява пред БГНЕС изказването на сегашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, че „ за 5 месеца ръководещата коалиция е направила повече, в сравнение с ГЕРБ за 10 години “.

„ По отношение на антикризисните ограничения на държавното управление, моята позиция е добре известна: аз утвърждавам две от ограниченията, които са две дребни и са на парче – това е да се вдигне прагът за регистрация по Данък добавена стойност от 50 хиляди на 100 хиляди лева, което си е позитивна мярка и без да има инфлация. Подкрепям и повишението на данъчния заем за работещи родители с деца – това също не го именуван антиинфлационна мярка – това са две работещи ограничения, само че са на парче.

По отношение на всички останали по-големи ограничения съм безусловно срещу. За мен те въобще не са антиинфлационни, те са проинфлационни – не утвърждавам диференцираните ставки по Данък добавена стойност, те не работят добре. Не одобрявам и 25-те стотинки на литър гориво, тъй като хората, които имат коли и пълнят най-малко по 50 литра на месец, не са обществено слаби хора и нямат потребност от такава поддръжка. Хората с огромните коли, които пълнят по 100 литра месечно, въобще нямат потребност от никаква държавна дотация. А действително обществено слабите хора сега или въобще нямат коли, или в случай че пълнят гориво, те не пълнят по толкоз, тъй че това е следващата мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат потребност “, съобщи икономистът.

Мярка в поддръжка на богатите, а не на бедните е мораториумът върху тока, парното, водата, и други, счита още Василев.

„ Това държавно управление приказва едно, само че реализира напълно друго. Например, понижените ставки по Данък добавена стойност ще доведат до по-малко доходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да реализират крайната си цел – доста и трайно понижаване на цената на крайния артикул. Тоест, скапва се красивата данъчна система, само че не се реализира задачата, поради която се прави това. “Планината роди мишка “ е моята оценка: месеци наред обществото се занимава единствено с тези въпроси, никакви други закони не се одобряват, никакви други форми не се случват. Министър Лорер може да споделя, че е постигнал доста повече от други държавни управления до момента, само че думите му нямат покритие и в действителност страната стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от Съединени американски щати, аз нямам никаква информация нито по кое време ще дойдат, нито на какви цени идват, само че дано дойдат и ще приказваме има ли въобще диверсификация от съветския газ, посъветва икономистът.

От самото начало бях срещу налагането на мораториум върху цената на парното и електрическата енергия, който в началото беше за три месеца, в този момент към този момент минаха повече от шест, и няма никаква изясненост какво се случва, добави Василев.

„ Трябваше друго да се направи: давам два разновидността: първо, страната трябваше да си избере няколкостотин хиляди обществено слаби – не 7 милиона, и да поддържа единствено тях. Например, хората с огромните сметки за ток не са обществено слаби, и нямат потребност от такава поддръжка. Вторият вид, който в началото беше моя концепция, бе въвеждането на разнообразни цени за малко и за огромно ползване – да вземем за пример, първите киловати от сметката да са на една цена за обществено слабите месечно, а по-късно на друга, пазарна, и всеки знае какъв брой да използва и да употребява. Това трябваше да се случи през цялото време за ток, вода и парно “, посочи Василев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР