Доста работа предстои да се обясни на хората в страната

...
Доста работа предстои да се обясни на хората в страната
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: Доста работа предстои да се обясни на хората какво полезно ще донесе въвеждането на еврото


Доста работа следва да се изясни на хората в страната какво потребно ще донесе въвеждането на еврото и да бъде уверено обществото в това. Това съобщи Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и обществения разговор, по време на среща на бизнеса с държавното управление.

На 13-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление се разисква пътя към Еврозоната, резултатите върху стопанската система и какво би трябвало да направи бизнесът, с цел да е подготвен за тази стъпка. По време на форума се дискутират значимите промени и задължения, които държавното управление би трябвало да направи, с цел да подсигурява приемането на България в ERM2 и последващата интеграция в съюза.

Домбровскис акцентира, че е осведомен, че болшинството от българите са за въвеждането на еврото. Това не беше по този начин в Латвия, сподели той в отговор на въпрос за съпоставяне сред България и прибалтийската страна в процеса на присъединение към Еврозоната. Същевременно Домбровскис посочи, че в този момент жителите на Латвия са уверени от изгодата от еврото и го приветстват, съобщи Българска телеграфна агенция.

Домбровскис уточни още, че при сравнението на процеса на присъединението към Еврозоната на Латвия и България се вижда, че провокациите пред двете страни са ненапълно много разнообразни. В Латвия се обсъждаше проект за присъединение към Еврозоната, когато тя беше в рецесия, а Латвия тогава излизаше от интернационална стратегия за кредитиране за интервала 2008 - 2011 година, като се поставяха въпроси за нейната подготвеност, сподели Домбровскис. Контекстът беше друг и от тази позиция да се убедят хората бе много по мъчно, добави той.

Въвеждането на еврото е значимо за дребните и отворени стопански системи, каквато е българската, за която е значимо да се разчита на износа. За българския туризъм също това е значимо, добави той и регистрира, че предходната година е била рекордна за бранша, съобщи още Домбровскис. Той изрази задоволеност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединението към еврозоната и посочи, че към този момент 20 години единната валута е мощна, постоянна и комфортна за прилагане.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че измежду значимите резултати от влизането на страна в Еврозоната е дисциплинирането на банковата система. По-ниските лихви по заемите, постоянна банкова система и това, че при възможна рецесия има кой да ти помогне, са други позитивни резултати, добави той.

От една година се занимаваме единствено с изтребители, а не се занимаваме с приходи и с това, което ще подсигурява на хората по-добър разцвет, сподели Борисов.

Нашите индикатори са едни от дребното в Европа, които демонстрират дисциплинираност и това се регистрира, сподели министър председателят. Данъчните доходи през 2018 година по отношение на 2014 година са с 50 на 100 повече, което демонстрира добра работа на системите и бистрота, а външният ни дълг тази година ще доближи 18,6 на 100 и ще ни подреди измежду страните с най-нисък дълг в Европа, сподели още Борисов и добави, че има растеж на вложенията и те са в действителната стопанска система, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Еврото не е „ сребърен патрон ", то няма да реши всички структурни проблеми на българската стопанска система, само че опитът на всички страни демонстрира, че то е една добра основа за по-ускорено икономическо развиване. Най-малкото поради повишение на доверието и ставането на част от клуба на богатите страни, изясни министърът на финансите Владислав Горанов, представен от БГНЕС.

„ Нито една от ограниченията, които се постанова да предприемем не е срещу българското общество. Всяка една от тях ще докара до по-голяма сигурност на финансовата система, по-добро качество на държавното ръководство и сигурно до по-добра вероятност пред стопанската система “, безапелационен бе Горанов.

Той увери, че сегашното държавно управление ще направи всичко належащо приемането на еврото в България да бъде доведено до сполучлив край и го дефинира като национална цел, която би трябвало да получи поддръжката на всички. „ Не виждам причина за някакви политически разтърсвания и промяна на курса към еврото, т.е. промяна на посоката, която настоящето държавното управление е задало. За мен момента, в който успеем да включим българския лев в ERM2, нещата значително ще станат необратими. Живея с мисълта и чувството, че в политическите партии, систематичните такива, има съвсем 100% консенсус “, счита финансовият министър.

Той разяснява и отправените неотдавна от страна на Българска социалистическа партия апели, която е главната опозиционна партия в страната, че България не би трябвало да бърза по пътя си към присъединението към Еврозоната. „ Няма нито една смислена причина за страна с закрепен валутен курс да не бърза да се включи в една от най-мощните стопански инфраструктури, наречена евро “, аргументира се Владислав Горанов.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР