Доста отдавна не се бяхме срещали с най-популярния модел на

...
Доста отдавна не се бяхме срещали с най-популярния модел на
Коментари Харесай

Авто Фест,11.11.2023: Тест на Suzuki Vitara Full Hybrid

Доста от дълго време не се бяхме срещали с най-популярния модел на Suzuki – Vitara, а мотивът да го създадем не е ново потомство, а новата хибридна система, така наречен Full Hybrid или цялостен хибрид. С нея японците удължават (може би прекомерно дълго) живота на четвъртото потомство от 2015 година, чийто фейслифт в този момент се доразвива. Затова прескачаме дизайна и интериора, защото те са познати от много време.

Но това, че в действителност нямаме нищо ново под слънцето, от ден на ден стартира да ни радва в днешно време. Не един път сме казвали за какво – също както и при хората, и автомобилният свят пое в една мътна посока на псевдо здравословно „ веганство “ (разбирайте електрификация), която не е ясно до каква степен ще го докара. Може би задачата е да слезем от колите напълно. Обновената Vitara обаче има тъкмо противоположните планове – да ви задържи на борда си за оптимално дълго време със скромната си консумация на гориво от под 6 л на 100 км. И както множеството хибриди, тя е по-ефективна в всекидневието, вид „ тръгни-спри “ по светофарите, в сравнение с автомагистралите.

Тук познавачите на японската марка ще си кажат „ но чакайте малко, предходният хибрид беше по-мощен с неговите 129 к.с. и 1.4-литров турбобензинов мотор! “ Парадоксално, само че факт.
Като цяло е мъчно, да не кажем невероятно, да се дефинира с какво новият цялостен хибрид превъзхожда досегашния „ мек “ с 48-волтов запалител генератор. Предишният е по-мощен, доста по-бърз (10.2 сек. до 100 км/ч по отношение на 13.5 сек. за версиите с 4х4), по-лек със 70 кг (1245 по отношение на 1315 кг), по-евтин (51 хиляди лева по отношение на 59 хиляди стартова цена), че на всичкото от горната страна и със доста по-голям багажник (375 по отношение на 298 л поради 840-ватовата батерия на цялостния хибрид, ситуирана в пода на багажното отделение). А разходът на гориво и нездравословните излъчвания са изцяло идентични. Основната разлика сред двата е, че новият цялостен хибрид се предлага единствено с 6-степенна автоматизирана скоростна кутия, а остарелият – единствено с 6-степенна дръжка. Което пък доста уголемява кръга от евентуални клиенти.

От Suzuki изясняват, че с цялостния хибрид се движите на електричество при тръгване от място, при придвижване с ниска или непрекъсната скорост до 80 км/ч и на заден ход. Това е с помощта на малко по-мощния електромотор. Само на ток може да изминете до 4.5 км, само че „ лазейки “ в запушване, да вземем за пример, а при понижаване под скорост от 135 км/ч бензиновият мотор се изключва.

Системата предлага избор сред четири режима на шофиране посредством селектор на централната подпора – автоматизиран, състезателен, за сняг и заключване на диференциала в съответствие 50:50. В автоматизиран режим системата трансферира двигателна сила към задните колела когато предните стартират да буксуват, а в естествена пътна конюнктура се задвижват единствено предните, с цел да се пести гориво. Спортният режим пък отдава повече въртене на задния мост за по-динамично чувство, като също втвърдява леко и кормилото.

Цената на обновената Vitara стартира от 58 990 лева с Данък добавена стойност, а на тестовата трансформация – от 62 990 лева с Данък добавена стойност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР