Доста от нещата, които говори Руският патриарх Кирил пред президента

...
Доста от нещата, които говори Руският патриарх Кирил пред президента
Коментари Харесай

Стефан Дечев: Някои от изявленията на руския патриарх са недопустими

Доста от нещата, които приказва Руският патриарх Кирил пред президента Румен Радев, са много проблематични. Той опълчва цяла Европа на Русия, развивайки сюжета, че в действителност цяла Европа е била срещу тази война и все пак Русия я е почнала. Историческите обстоятелства приказват, че Руско-турската война от 1877-78 година нямаше да може да стартира, в случай че в действителност цяла Европа беше срещу нея. Царският манифест за началото на войната е предшестван от редица дипломатически стъпки, които улесняват започването ѝ. Това изясни пред БНР историкът Стефан Дечев, който разяснява рекомендациите на патриарх Кирил към българските ръководещи.

" Това наблягане на " цяла Европа " не се е правело даже в годините на Студената война ", уточни Дечев:

" В този смисъл аз го преглеждам и като опит в по-общ проект да бъде сложена под подозрение ориентацията на България и нейните цели в границите на Европейски Съюз ".

Относно неруското присъединяване, историкът съобщи, че не приказваме за присъединяване на страни, а на не съветски народности, които са били в границите на Руската империя:

" Едни неруски народности – бойци и офицери, които са взели участие в Руско-турската война, не е някакво днешно изобретение или изобретение на прехода и на демокрацията. Това са неща, които неведнъж са били говорени даже още по времето на социализма и по времето на съществуването на Съветския съюз. Освен това многото монументи, които са издигнати в България в памет на Руско-турската война и на починалите по време на Руско-турската война – в тях постоянно е подчертавано с изключение на присъединяване на съветските, и присъединяване на неруските народности – на финландците при Горни Дъбник, на румънците при Плевен, на украинските полкове на Шипка. Това са неща, които даже доста от дълго време съществуват и в българската памет, и са посочени на паметниците, които българите са построили през десетилетията, надалеч преди демокрацията и евроатлантическия подтекст, който, без да го посочва, явно патриархът имаше поради ".

" Истината е, че не толкоз православната черква в Русия, както посочи съветският патриарх, колкото славянофилските кръгове, играят роля за оказване на напън върху ръководещите да се стигне до Руско-турската война ", добави Стефан Дечев. По думите му, страната ни е позволила грешката визитата на патриарх Кирил да бъде сложено в рамка, която ни изважда от наложилата се с годините интерпретация на Руско-турската война:

" Макар изказванията на патриарха да са резултат от избрана страст, която той демонстрира, несъмнено се съдържат послания, които не би трябвало да се харесват на нито един българин, без значение от неговите политически желания, коя политическа мощ поддържа, какво му е отношението към Русия и по този начин нататък. Просто доста от нещата, които сподели, са неприемливи ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР