Доста от къщите за тъщи вече са продадени и това

...
Доста от къщите за тъщи вече са продадени и това
Коментари Харесай

Къщите за тъщи – пито платено или минало свършено?

Доста от къщите за тъщи към този момент са продадени и това не може да се нападна законово. Това твърди чудесно осведомен източник заяви пред Actualno.com.
Става въпрос и за тези в прословутото село Борино, където се появи най-вече родата на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Там къщите за посетители, свързани с роднините на Карадайъ, към този момент са сменили притежателите си. И край, пито-платено. Един от най-големите кавги през годината е този с къщите за тъщи. Местни политици и общинари през интервала 2007 - 2013 година са се възползвали от евросредства, сякаш с цел да развиват селски туризъм. В последна сметка са строили къщи за посетители, някои от които не се употребявали по предопределение. Миналото време тук е изцяло подходящо, тъй като петгодишният мониторингов период по плановете изтече през октомври.
Припомняме, че следствие на уеб страницата " Биволъ " разлая, по този начин да се кажре, кучетата напролет на тази година. Явно обаче с известно забавяне. След приключването на наложителния по контракт мониторингов интервал, бенефициентът по плана или лицето, което се е възползвало от средствата, може да прави с парцела си каквото изиска. Иначе казано, в случай че за 5 години от построяването на къщата за посетители тя е функционирала като такава, а бенефициентите са си изпълнявали бизнесплана, на шестата година са в цялостното си право да продата къщата, да я подарят на тъщата или в случай че изискат, да я създадат на бардак или да я подпалят.
Сподели с твоите другари
Не всичко е изгубено обаче. От Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) оповестиха за Actualno.com, че към момента са в развой на връчване на актове за нарушаване на контракт след осъществените това лято инспекции на 288 плана. Съставени са актове на стойност 38 млн. лева, които обаче могат да се апелират в съда. От фонда не могат да кажат какъв брой постановления чакат да бъдат обжалвани, до момента в който не изтече законовия двуседмичен период от връчването на акта, през който той може за бъде нападнат в съда. От фонда обаче дадоха обещание, че ще разгласяват на страницата си в интернет резултатите от инспекциите с съответните извършители и размера на глобите.
Припомняме, че през май т.г. петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно разгласи за оскъдна Методиката за установяване на глобите след заплащане по планове по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 – 2013 година, одобрена от изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие ", тогава Румен Порожанов. По-късно тази година Народното събрание промени Закона за подкрепяне на земеделските производители по този начин, че съответната атакувана и анулирана от съда методика да бъде сменена от работещи правила. Промените в закона дават опция на шефа на фонда да създаде " Правила за установяване на размера на подлежащата на възобновяване безплатна финансова помощ при открити нарушавания по член 27 алинея 6 и 7 от ЗПЗП по ограниченията на ПРСР 2007-2013 година ". Правилата са оповестени на интернет страницана на ДФЗ и до доста огромна степен покриват методиката.
Юристи разясниха пред Actualno.com, че злоупотребилите със стредства могат да бъдат глобени от ДФЗ за несъблюдение на бизнес проектите си, против които са получили безплатни средства. Или другояче казано, в случай че са декларирали, че годишно ще имат по 1000 нощувки, а са осъществили единствено 100 или нито една, могат да бъдат санкционирани. Размерът на глобите, както е посочено в формалния отговор на ДФЗ до уеб страницата " Биволъ ", може да бъде от 5% до 100% от цената на безвъзмездната помощ. Санкциите могат да бъдат за несъблюдение на приходната част от проекта и за неразкриване на декларираните работни места. От фонда оповестиха още по време на инспекциите, че такива случаи има.
Дори при изминал мониторинг, може да има санкции, стига прокуратурата да си е на мястото. Припомняме, че основният прокурор Сотир Цацаров още в зората на абсурда се самосезира за къщите за тъщи и даде обещание, че ще има прокурорски инспекции по всички сигнали. Друг е въпросът дали ще е допустимо да има наказания със задна дата и дали ще се откри кой да бъде глобен, тъй като някои от първите бенефициенти към този момент са в чужбина, а други парцели към този момент са препродадени на трети добросъвестни лица, които имат цялостното право да сменят тяхното предопределение.
Сподели с твоите другари
Както е казано в една мъдра българска сентенция, около сухото, голи и суровото. Или около къщите за тъщи изгоряха и къщите за посетители. По време на инспекциите от фонда са попаднали и на добросъвестни бенефициенти, които поддържат в действителност положителни условия за отдих и туризъм. За информация - страницата на фонда във Фейсбук. За страдание много от тях са огорчени и не желаят да бъдат сложени под общия знаменател " мошеници ". От друга страна, нека претърпяното да ги стимулира и да покажат, че духът на честния частник в България е жив и жилест и шуробаджанащината не е в положение да го унищожи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР