Доста интересно е, че вицепремиерът Томислав Дончев, след 8 години

...
Доста интересно е, че вицепремиерът Томислав Дончев, след 8 години
Коментари Харесай

Д. Бобева: Вицепремиерът Дончев след 8 г. разбра, че структурата на икономиката е лоша

Доста забавно е, че вицепремиерът Томислав Дончев, след 8 години в ръководството, в този момент открива, че структурата на стопанската система ни не е доста удобна. За страдание обаче, нещата не стават по този начин, както той желае - страната взема решение, написа една стратегия и преструктурира стопанската система!
Това сподели пред БНР някогашният вицепремиер за икономическото развиване, вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развиване и шеф на дирекция в Българска народна банка доцент Даниела Бобева във връзка лансираната в последните дни концепция за смяна на модела, по който действа българската стопанска система.

Ако беше по този начин, всички щяха да вършат министерства и да преструктурират стопанските системи! Това е много несериозно!

Вицепремиерът Дончев сподели по-рано тази седмица, че проектът за икономическа промяна, направен от неговия екип, ще бъде подготвен до края на годината

„ Това, което в действителност би трябвало да се направи е страната да прави това, което би трябвало да прави, а тя не го прави - паднахме от 38-о място на 59-о място по Индекс за правене на бизнес. По-назад сме даже от страни като Косово, Македония, Молдова. Ние сме в много надолу в класацията във връзка с режимите за основаване на бизнес, регулаторни режими… “, посочи Бобева.

В Европейски Съюз и Съединени американски щати бизнесът е извънредно значим състезател в проучванията и технологиите и по тази причина би трябвало да се съдят подобаващи условия той да работи, посочи тя.

„ В българската стопанска система имаме доста 380 000 предприятия. Първите 300 образуват главната част от Брутният вътрешен продукт. От 100-те най-големи предприятия 70 са задгранично следени, напълно или отчасти. Тоест тъй наречените българска стопанска система главно се образува въз основата на по този начин наречените „ стойностни вериги “. Тоест, ние сме части от огромните мултинационални компании или просто сътворяваме елементи от техния артикул “, сподели Бобева и продължи:

„ От стоте, имаме към 30% в енергетиката и по-специално в електропроизводството. Имаме в добивната индустрия още 20, а от бранша „ Изследвания и нововъведения “ няма в 100-те огромни, няма и в тристате огромни! Тоест, имаме извънредно отворена стопанска система, която се образува не толкоз от българския бизнес, колкото от задграничния! “

По думите ѝ огромна част от компаниите ни работят на по този начин наречения „ субконтрактен принцип “ - извършват обособени поръчки на задгранични компании, което ги слага в голяма взаимозависимост от това по какъв начин се развиват тези компании.

„ Имаме една много вибрантна стопанска система, много променлива на външните условия. Да, можем да създадем по-устойчива стопанска система, в случай че развием секторите, в които имаме сравнителни преимущества “, съобщи Бобева и даде за образец селското стопанство.

Тя се съгласи с вицепремиера Дончев, че „ ишлемето не е положителният вид за българската стопанска система “. Но съгласно нея „ това е единственият метод да оцелее текстилът, а той от ден на ден се свива, а е един от дребното браншове, водят до краен артикул “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР