Доскоро учителските заплати вълнуваха основно гилдията. Откакто обаче се заговори,

...
Доскоро учителските заплати вълнуваха основно гилдията. Откакто обаче се заговори,
Коментари Харесай

2000 лв. учителска заплата - мит или реалност

Доскоро учителските заплати вълнуваха главно гилдията. Откакто обаче се заприказва, че междинното заплащане на преподавателите ще стигне 2000 лева, от приходите в междинното обучение започнаха да се интересуват всички. Наистина ли учителите ще надвишават междинното заплащане за страната, както би следвало да бъде, в случай че желаеме да имаме качествено обучение?

" Това е мит ", споделят в един глас множеството педагози, с които " Сега " беседва. Според тях там, където до момента заплатите са били на минимума, отново ще си останат на дъното, а тези с по-големи хонорари ще получат още по-високи такива, с което ножицата сред учителските заплати в другите градове ще се разтвори неимоверно доста.

Повод за учителските реакции стана , в който се споделя, че междинната учителска заплата тази година ще се усили с към 12% от април 2022 година, за да достигне 125% от междинното заплащане в страната. " Това равнище ще доближат най-вече учителите пред пенсия, останалите ще работят за доста под междинното за страната. Недоволните в този момент на следващия ден няма да ги има в системата ", предизвестяват педагози. 

 

На най-малко

В момента минималната заплата на педагозите е 12% скок би означавал 1411 лева стартово заплащане за педагозите.  " Един започващ преподавател с 1411 лева или един с няколко години стаж с 1550 лева бруто, ще работи за доста под междинната работна заплата за страната, камо ли за 125% от нея. Какво ще го задържи подобен човек в тази система, като той ще доближи заплата 2000 лева след четвърт век в учебно заведение? ", питат млади преподаватели.

 

Средното за всеки е друго

По данни на Национален статистически институт през третото тримесечие на 2021 година междинната брутна месечна работна заплата в страната е 1520 лева 125% от нея правят 1900 лева - толкоз съгласно МОН би следвало да стане междинната учителска заплата след априлското нарастване. Тези калкулации стъпват въз основата, че междинното заплащане за педагозите сега е 1700 лева Това сочат и работните данни на МОН - съгласно тях за 2021 година междинната месечна работна заплата на педагогическите експерти в общинските и държавните институции е 1740 лева Според учители, с които " Сега " беседва, обаче това равнище се доближава от малко на брой в гилдията.

" За страдание, такива заплати в учебно заведение няма. Масово заплатите са най-много 1400 лева сега ", споделя учител с 10 година стаж в системата, който писа до " Сега " във връзка изнесените от министерството данни. По думите му, в случай че някой получава 1700 или 1800 лв., то в тази сума (към главната заплата) се включват парите за прослуженото време, т.е. за стаж, квалификационна степен и други

" На процедура такива заплати се вземат единствено от сътрудниците, които са пред пенсия. За по-младите сътрудници заплатата е към 1000 лева чисто. За страдание, множеството сътрудници са застаряващи и излиза, че единствено те ще вземат 1900-2000 лева Така че излиза, че междинната заплата е 1800 лева в този момент, тъй като всичко живо е за пенсия и ще се пенсионира до няколко години. Така междинната заплата, афиширана от Денков, е в действителност " за напреднала възраст ", а не да се поканят нови и младежи в системата, която издиша от дълго време. Кой ще работи, откакто до няколко години сътрудниците се пенсионират? ", пита преподавателят. Според него недоволните в този момент на следващия ден няма да ги има в системата, а за привличане на младите е належащо началната работна учителска заплата да бъде " хваната " за междинната за страната.

" До междинна заплата го докарваш при 15 години стаж и фактически е към 1400 лева чисто, в случай че учебното заведение има някакъв дребен % над минимума, който дават от министерството. А нормално учебните заведения не могат да си разрешат нещо по-сериозно като %, даже и да желаят, тъй като делегираните бюджети не разрешават ", споделя и учителка от София. По думите й парите, които получават учителите, нормално са " мътна и кървава "  заради другите надбавки, които се получават през годината - за облекла, бонус за 24 май, лекторски, замествания и други

" Моята заплата, която е с 5-6% над стартовата заради стажа ми в учебно заведение, беше към 1100 лева чисто. Над тях преразпределено на месеци са се добавяли към 100-150 лева, само че поради многото лекторски тази година. Като имате поради, че към този момент имам 6 година стаж в системата, не знам на каква възраст ще я получа тази междинна заплата от 1400 лева чисто, за която са ви споделили? Към 50 година може би?! ", споделя преподавателката. И е безапелационна: " Мит е какви пари взимат учителите ".

Друга преподавателка от Добрич с 37 година стаж и втора квалификационна степен споделя, че взема 1343 лева съществена заплата, както и множеството от сътрудниците й. " С процента за стаж и клас подготовка заплатата ми става 1900 лева, само че на един старши преподавател с 10 години стаж тя е 1480 лева ", споделя учителката. В училището й има 15 пенсионери и 15, които ще се пенсионират като нея в рамките на 3-4 г. Имат единствено двама учители под 30-годишна възраст, няколко в категорията 30-40 година, 7-8 - на възраст сред 40 и 50 година

 

Ножица

От свои сътрудници учителката от Добрич дава действителни данни и за други градове. " Основната заплата на основен преподавател в Добрич да вземем за пример е 1406 лева Основното заплащане на старши преподавател в Ямбол е 1410 лева В Бургас - 1644 лева В София - 1720 лева Колкото общината е по-бедна, толкоз равнището е по-ниско. 300-400 лева си е солидна разлика ", споделя тя. Действително разликите в заплащането на учителите според от това къде работят са големи, като съгласно оценки на някои шефове те ще стигнат и до 500-600 лева. 

" Най-високите училищен заплати би трябвало да са в регионите с висока централизация на уязвими деца и с ниска централизация на популацията ", изяснява Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура. Той дава образец със своето 119-о учебно заведение в София и друго - " П.Р. Славейков "  в Кърджали, което е със същия брой възпитаници - към 1600. " Заради ниската централизация на популацията кърджалийското учебно заведение получава с 800 лева повече на възпитаник, или с 40% по-висок бюджет. Съвсем закономерно там заплатите са по-високи ", споделя Стаматов.

 

А за какво не повече от 12%?

Тази година анонсът за предстоящото покачване донесе смесени усеща на педагозите. Не единствено тъй като скокът ще е само 12%, а и тъй като ще е чак от април, т.е. на годишна база месечните им хонорари въобще няма да стигнат това покачване. " 3 месеца от годината към този момент ще са минали и в действителност на годишна база увеличението ще е реално 9%, а не 12% ", показва учител. Той обръща внимание и че на първоначално бе решено учителските заплати да се покачат с 14.5%, само че след това тези проценти бяха намалени до 12 на 100.  " Защо станаха 12%, а действително 9%, никой не разбра ", споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР