Доскоро туристите бяха приемани като един неизчерпаем източник на приходи.

Доскоро туристите бяха приемани като един неизчерпаем източник на приходи. ...

Голи, пияни, селфита... Туристите срещу местните – сблъсъкът е неизбежен!.


Доскоро туристите бяха приемани като един неизчерпаем източник на приходи. Всички им се радваха и отваряха китни ресторанчета, магазинчета за сувенири и музеи, за да могат те да оставят парите си в избраната дестинация.

Но напоследък туристите влизат в новинарските емисии по ред лоши причини - дали ще плуват голи във венецианските канали, ще късат холандските лалета или ще преследват гейши в Япония, те предизвикват поредица от негативни реакции, които със сигурност ще имат последствия.

Близо 1,7 трилиона долара е донесъл туризмът на световната икономика. Най-посещавана засега е Франция, следвана от Испания, САЩ, Китай и Италия.

Но някои градове станаха жертва на собствената си популярност.

Във Венеция вече почти няма местни жители. Италия, о. Ибиса и големи градове като Барселона въведоха туристическа такса, която компенсира недостига на вода и замърсяването заради тълпите.

През последните месеци видяхме много от туристите. През август две чешки влогърки трябваше да се извинят, след като разпространиха кадри как едната повдига полата на другата и я пръска с вода от свещен извор в Гората на маймуните. Месец по-рано група мъже бяха заснети бягайки голи по индонезийските улици и уринираха по тях.

Двата инцидента доведоха до призиви туристите да бъдат изритани от Бали.

"Не можем да кажем дали туристите се държат по-зле от преди. Нямаме такава статистика“, казват от Министерството на туризма пред CNN. Ала те са категорични, че вече работят по закони, които ще наказват онези, които се държат зле.

"Възможно е фактът, че живеем в дигитална ера и такива видеа се разпространяват по-бързо, да допринася за впечатлението, че туристите са станали по-невъзпитани“, допълват те. Експертите са категорични, че появата на подобни снимки и клипове само влошава отношенията между туристите и местните.

Рим бе първият голям град, който публикува ръководство, което да предотвратява лошото държание по улиците в града. То предупреждава, че всеки, който не спазва реда, ще бъде санкциониран. Миналата година италианската столица прие и закони, които забраняват пиенето на улицата, организираните обиколки на барове и плуването във фонтаните на града.

“През юли и август градът става една голяма клоака и хората не се интересуват от правилата“, казва Сара Верде, главен изпълнителен директор и основател на Rome Tour Guide. Тя работи в туристическият бизнес от близо 2 десетилетия и вярва, че огромните тълпи допринасят за унищожаването на града. За това санкциите и правилата са нужни.

Нейните истории на ужасите включват турист, който изпразни пикочния си мехур веднага след като слиза от автобус до Ватикана и друг, който повръща на една от седалките.

"Това отнема от блясъка на града. Рим е място, където вече не можеш да контролираш туристите“, категорична е Верде. Според нея, държанието на посетителите наистина се е влошило през годините.

Други дестинации, които са публикували правила за държание са Нова Зеландия и някои части на Хърватия.

Хърватска, която има население от едва 4 милиона души посреща около 18,7 милиона души на година. Подобно на Венеция, огромни круизни кораби заливат крайбрежието й, като само в Дубровник тази година са акостирали около 50 хил. души. Дубровник и Сплит също така разпространяват правила за държание, притеснени, че туристите започват да вилнеят след употреба на алкохол.

В Хърватия обаче държанието на туристите не е толкова голям проблем, колкото броят им.

Японският град Киото пък се бори с недружелюбните туристи с апликация, в която да се подават сигнали. Най-често посетителите там лежат по земята, за да направят снимки или гонят гейши по улиците.

Според експертите, когато хората са далеч от дома, те занижанат своите задръжки, стандарти и поведение тъй като се наслаждават на своята анонимност. Това ги кара да са по-груби и дори да вършат нелегални неща.
Проблемът на холандската столица Амстердам също не е малък. Тя се е превърнала в синоним на ергенски партита, запои и туристи, които се възползват от свободата и либералността на града.

"Амстердам е популярен град и броят на посетителите расте“, казват от организация без стопанска цел, която се е нагърбила с възстановяването на културния имидж на столицата.

След многобройни оплаквания от местните жители, властите в Амстердам решиха да въведат  глоби на място за пиянство или прекомерен шум. Забраниха и популярните бирени велосипеди. Тази година се заговори и за спиране на тур обиколките в квартала на Червените фенери, заради притеснението, че жените, работещи там, се превръщат в атракция.

След като Амстердам е толкова популярен сред туристите, той вече няма да бъде рекламиран като туристическа дестинация. Холандската столица също така увеличи туристическата си такса на 3 евро и въведе стриктни правила за Airbnb.

Амстердам не е сам в тази борба.

Всяка година 1000 местни жители напускат Венеция заради туристите. В Барселона хората не могат да си намерят дом заради многото Airbnb-та. А според експертите, местните са тези, чиито глас трябва да е най-силен в борбата с тълпите и невъзпитаните туристи.
 
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg