Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване

...
Доскоро просто презирах противниците на протеста: за малодушие, за умилкване
Коментари Харесай

Кой се страхува от протестите?

Доскоро просто презирах съперниците на митинга: за безволие, за умилкване около властта, за заставане против личния си народ в отбрана на дефинитивно отвързала се тайфа разбойници. Направих си труда обаче да вникна в техните причини - и оповестени, и подразбиращи се. И към презрението се добави схващане.

Три са главните структури на съперниците на митинга. И трите са вкоренени в житейския опит на хората над 40-50. Ето ги по значимост: обезверение в идеите; обезверение в това, че човек е създател на живота си; боязън от бъдещето за сметка на идеализиране на сегашното.

Неверието в концепциите бе насаждано с генерации от комунистическата агитация. Посланието, безусловно натъпквано в хорските глави по стотици пъти дневно, бе следното: марксическото " обучение " не е идеалистичестко - то е " материалистическо ". Като такова то е схванало, че човешкото държание в никакъв случай не е стимулирано от религия в хрумвания, а от " материални ползи " и то не на обособената персона, а на класата, към която тя принадлежи. Всеки, който твърди, че е стимулиран от хрумвания - лъже. Винаги става дума за пари и власт.

Всичко това е, несъмнено, е отровна каша от примитивни и погрешни изказвания . Самата теза, че в някакво обучение не иде тирада за хрумвания, е неуместна. Съдържанието на всяко обучение, колкото и марксическо да е то, се състои от хрумвания за устройството на света и за мястото на индивида в него. А главният принцип на материализма е напряко безчовечен: че концепциите са отражение на окръжаващия свят в съзнанието на хората. Ако беше по този начин, още щяхме да живеем в пещери. Велосипедът, да вземем за пример, не съществува в природата. За да просъществува, изначало той е бил концепция в нечия глава. Идеите градят света, а не противоположното - концепциите са първоначални.

Тежко повреденото от комунизма схващане обаче не е способно да одобри това. Оттук убедеността, че в никакъв случай не се стачкува поради хрумвания, а че протестиращите стачкуват поради едни пари, които или желаят да имат (например, по-високи заплати и помощи), или към този момент имат (например, платени са от Сорос, Черепа или за по-лесно - от американците). Може да стачкуват и за власт (например, Христо Иванов желае да бъде основен прокурор, както неотдавна подмятна Борисов).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР