Доскоро непрестанната суматоха на еквадорските бананови плантации беше доказателство за

...
Доскоро непрестанната суматоха на еквадорските бананови плантации беше доказателство за
Коментари Харесай

Как войната в Украйна съсипа банановата индустрия на Еквадор?

Доскоро непрестанната блъсканица на еквадорските бананови плантации беше доказателство за постоянния експортен бизнес на промишлеността.

Но безусловно за броени дни банановите насаждения в латиноамериканската страна замлъкнаха и се трансфораха в търговски жертви на спор, който се случва от другата страна на земното кълбо, написа Euronews.

Еквадор е най-големият експортьор на банани в света, само че секторът е мощно обиден от войната в Украйна.

Един от всеки пет банана, създадени в Еквадор, се изнася за Русия или Украйна. А в този момент контейнерите с гниещи плодове се натрупат наоколо до местата, на които са били набрани, само че няма кой да ги купи.

Огромната част от експорта на Еквадор беше предопределен за Русия, където продажбите на банани са на стойност близо 700 милиона $ годишно. Обикновено Еквадор изпраща съвсем два милиона кашона банани на седмица за Русия и Украйна.

Но заради интернационалните наказания, наложени на Русия поради нахлуването в Украйна, доставките са мощно затруднени. А притежателите на банановите плантации се оплакват, че не са съумели да продадат даже един кашон в продължение на седмици. Работниците напущат, тъй като не получават заплатите си, а притежателите нямат средства, с които да им платят.

Индустрията беше наранена от падащите цени още преди експлоадирането на войната в Украйна. Според фермерите, разноските за производството на един кашон банани възлизат на 5.50 $, а сега те получават по-малко от 2 $.

"Наистина това е засегнатост за всевъзможен тип бизнес. Това, което получаваме, е срамно и даже не си коства да ги избираме ", разясняват представители на бранша.

"Всяка година имаме проблем с ниските цени, само че в този момент стана невероятно да се подписа контракт за банани. Предпочитам да ги разпределям ", споделя 62-годишната Мирея Карера, която има ферма от 28 хектара.

Според шефа на Еквадорската асоциация на експортьорите на банани Хосе Антонио Идалго, в границите на една седмица след началото на войната бананите, предопределени за Русия и Украйна, е трябвало да намерят нови пазари, предизвикайки ценова рецесия.

Около милион кутии са останали непродадени през последния месец. Изправени пред вероятността за остатък, който би довел до внезапно намаляване на вътрешните цени, производителите вземат решение да ги дарят на локалните благотворителни хранителни стратегии.

Банановата промишленост генерира 50 000 директни работни места в Еквадор, както и косвена претовареност за още 250 000 души по комерсиалната верига. Войната към този момент е довела до съкращаването на над 6000 души в бранша.

Производителите на банани, които стачкуваха в Гуаякил предходната седмица, желаят държавното управление да им помогне, като изкупи плодовете им за потребностите на обществените хранителни стратегии.

Президентът на страната Гилермо Ласо обаче съобщи, че сходни претенции са нереалистични и че единственото решение е бананите да бъдат пласирани на други пазари по света.

Производителите обаче са на мнение, че тази теза също е утопична. "Няма различен пазар в света, който може да купи толкоз, колкото Русия “, споделят те.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР