Доскоро анализирахме действията на прокуратурата и казвахме, че копаем дъното.

...
Доскоро анализирахме действията на прокуратурата и казвахме, че копаем дъното.
Коментари Харесай

В ход е откровен прокурорски преврат


" Доскоро анализирахме дейностите на прокуратурата и казвахме, че копаем дъното. Сега към този момент дъното е това, което виждаме над нас и считаме за небе ". Това разяснява правозащитникът адв. Михаил Екимджиев във връзка показната акция в президентството

" Ние към този момент сме на долната земя, където неизбежно ще би трябвало да се сблъскаме и победим институционалните чудовища, които сами сме основали ", сподели юристът, представен от Медиапул.

По думите му сега сме очевидци на " прям прокурорски прелом и разгром против конституцията и законите ".

Според адв. Екимджиев в България е налице ескалацията на арогантното и демонстративно тъпчене на конституционния ред, с което основният прокурор Иван Гешев " демонстрира, че няма желание да се преценява нито със закон, нито с конституция, нито с правопорядък ".

" Вие виждате, че когато става дума за изборно показваните чатове сред Пламен Бобоков и президентския консултант, които заливаха общественото пространство, Гешев споделя: това е преценка на наблюдаващия прокурор. Главният прокурор не споделя дали Конституцията или Наказателно-процесуалния кодекс го разрешават. Той потвърждава тезата, че става дума за прокурорски произвол, а с монопола върху институционалното принуждение се злоупотребява в името на частни и корпоративни ползи ", обясни адв. Екимджиев.

Случайно или не, невижданата акция в президентството идва часове откакто Румен Радев прикани прокуратурата да ревизира парка " Росенец ", където се намира така наречен морски сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната защита на Доган и предприемача и народен представител Делян Пеевски.

Според Михаил Екимджиев президентът просто е изговорил една " известна на обществото истина, че ние като данъкоплатци плащаме големи средства на едни хора, които се държат като мутри, с цел да охраняват други мутри ".

" Тогава прокуратурата, очевидно задействана от същите тези мутри, сподели, че работи като проведена незаконна група. По същия метод, както беше разказано в сигнала за " Осемте джуджета " на предприемача Илия Златанов, когато дейностите ѝ са стимулирани не от закон, не от конституцията, а от частен интерес и от персоналните нареждания на стопаните на основния прокурор ", добавя адв. Екимджиев.

По думите му зависимости на прокуратурата са известни още от времето на Сотир Цацаров, само че той най-малко е бил правист.

" Егото на Цацаров го караше да се стреми най-малко към някакво видимо спазване на конституцията и правопорядъка. Нивото на деградацията на прокуратурата по времето на Гешев идва в частност и от това, че Гешев в никакъв случай не е имал искания да е добър правист. Гешев работи като неприятното ченге, само че не това неприятно ченге, което се бие с неприятните, а като това неприятно ченге, което избира кой му е зложелател и го смазва, употребявайки ресурса на насилието, който му е възложен от нас посредством законите и конституцията ", споделя адв. Екимджиев.

Според него по този начин вредите върху държавността и върховенството на правото са още по-големи.

" Завръщането към порядъка е невероятно без безапелационен цивилен отпор, тъй като от институциите единствено президенството не е дефинитивно завладяно, само че президентът има алегорични пълномощия ", добавя той.

Юристът припомня за решението на градските управляващи в Минеаполис да разхлабен полицията в града след убийството на Джордж Флойд.

" Полицията беше разформирована, тъй като бе признато, че работи в нарушаване на конституцията и закона. Тук сме очевидци на цяла серия от доказателства, че българската прокуратура е отвън всякаква нормалност, че тя е нездравословна за държавността и унищожава остатъчното доверие на жителите в държавността. Българската прокуратура би трябвало да бъде разпусната и основана още веднъж с нови хора и пълномощия ", добавя правозащитникът.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР