Досиетата и тази седмица скараха политиците отляво и от дясно.

...
Досиетата и тази седмица скараха политиците отляво и от дясно.
Коментари Харесай

Репортерски поглед: Мъчителното отваряне на досиетата

Досиетата и тази седмица скараха политиците отляво и от дясно. Вече 28 години от началото на прехода по тази тематика консенсус няма.Над 14 километра са събраните архиви. 296 хиляди души са тествани, над 13 хиляди са с оповестена принадлежност към някогашната Държавна сигурност - заяви за " По света и у нас " ръководителят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Комисия с неразбираемо бъдеще. Тази седмица Парламентът приключи с остри полемики процедурата по желание на ново управление и членове. ГЕРБ предложи публично разискване на тематиката. Как през годините трудно се отваряха досиетата - репортерски взор на Стоил Рошкев.

Промяната през 1989-та. Прокламирана като рухване на стени - Берлинската, сред Изтока и Запада, сред остарялото и новото. Но едни стени не паднаха елементарно - тези на някогашните секрети служби.

Сега, от дистанцията на близо 3 десетилетия, за някои разсекретяването на досиетата е било цивилизационен избор, изискване да бъдем същински европейци. За други обаче разкриването на архивите е изменничество по отношение на националната сигурност.

Съмненията, че напредъкът на редица съумели хора у нас след измененията се дължи на обвързаността им с Държавна сигурност, останаха през целия преход.
Евтим Костадинов - ръководител на КРДОПБГДСРСБНА: Знаете, че се появи и терминът " асансьор ", който в действителност издига отвесно избрани фрагменти, които са сътрудничили на тези служби.
Въпросът за досиетата е подложен още на Кръглата маса, както и по време на 7-ото Велико национално заседание, когато се прави комисия с ръководител Георги Тамбуев. Преди тя да излезе с отчет през 91-ва година във в. „ Факс “ излизат 33 имена на депутати с наименование " Списък на доносниците ".

През 92-ра е формирано дело за унищожаването на архиви на Държавна сигурност и о.з.генералите Атанас Семерджиев и Нанка Серкеджиева са упрекнати за унищожаването на над 144 хиляди досиета. Първи опит за действително отваряне на досиета има след политическата рецесия през 1997 година, когато Народното събрание основава комисия, ръководена от вътрешния министър Богомил Бонев.

93 имена на сътрудници на Държавна сигурност попадат в листата, само че след решение на Конституционния съд в Народното събрание са оповестени 23-ма. Днес за Богомил Бонев тази тематика е затворена страница. Втори опит за откриване на архивите е изработен през 2001 година, когато в закона е включено и разкриването на сътрудниците на Разузнавателното ръководство на Генералния щаб на Българската национална войска. Създадена е нова комисия, управлявана от Методи Андреев, тогава от Съюз на демократичните сили.
Методи Андреев - някогашен ръководител на Комисията по досиетата: 2001 година стартира комисията, пристигна Сакскобургготски и в последна сметка той анулира законодателството. След това Европа ни сподели, че без такова законодателство не е добре да влизаме в Европейски Съюз, направихме това законодателство.Евтим Костадинов - ръководител на КРДОПБГДСРСБНА: Комисията " Андреев " и в последна сметка актуалната комисия, в която ние работим, считаме, че достигнахме един избран резултат. Законът в по-голямата си част е изпълнен, останаха още няколко ведомства, с които да довършим до дъно дефинитивно приемането на архивните документи и да осъществим тази съществена задача.
Сегашната Комисия по досиетата с ръководител Евтим Костадинов стартира да работи дружно с приемането на България в Европейския съюз. Законът разпореди под контрола ѝ да бъдат предадени архивите на някогашните служби от всички държавни институции. Комисията съумя да построи Централизиран списък в Банкя, който стартира работа през февруари 2011 година
Евтим Костадинов - ръководител на КРДОПБГДСРСБНА: Във времето към 296 000 лица са минали в наложителната инспекция, към 15 000 лица са с открита принадлежност, към 13100 мисля, че са с оповестена принадлежност. Над 14 км. и половина са архивните документи, които са събрани. Над 3 млн. са картоните в картотеката, всичко предстои на една спомагателна обработка. Дигитализиране, нареждане, в случай че щете и предпазване.Антония Топчиева - шеф на отдела по комплектуване и цифровизация на архива: Системата ни за пожарогасене е една от най-модерните. Имаме сензори безусловно на всички места, които подават сигнал. Гасенето се реализира с газ, която е безусловно безвредна към мастила и към всевъзможен тип книжен притежател.
Централизираният списък е горделивост на ръководителя на Комисията по досиетата, чийто мандат изтече, само че заради прекратяването тази седмица на процедурата за избор на нов началник и нови членове, той ще продължи да оглавява Комисията до оповестяването на нова процедура.
Евтим Костадинов - ръководител на КРДОПБГДСРСБНА: Сега главният проблем, последният, уповавам се, е с прибирането на архивните документи от Военно-историческия списък във Велико Търново.
За закриването на Комисията по досиетата се афишират от Българска социалистическа партия, те желаят на нейно място да се сътвори Институт за национална памет и внесоха Законопроект за това в деловодството на Народното събрание. Тезата им - Комисията е изчерпана.
Иван Иванов - народен представител от ПГ " Българска социалистическа партия за България ": 27 години са един задоволителен интервал, в който тематиката беше експлоатирана и няма потребност оттук насетне това да бъде основа на бъдещи пререкания сред както самите жители, по този начин и политическите сили. Раните от дълго време би трябвало да са заздравели и, повярвайте ми, тези хора, които са намесени в тази обстановка, огромна част от тях към този момент не са сред живите. Няма потребност да бъркаме в паметта на хората.
И вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов се разгласи за закриване на Комисията по досиетата. Павел Шопов от Атака - част от Парламентарната група на " Обединените патриоти ", споделя визията, че Комисията по досиетата се употребява за геополитически напън.
Павел Шопов - народен представител от ПГ " Обединени патриоти ": Аз я назовавам комисия на националния мазохизъм, тъй като тя е един инструмент, който служи не за друго, а с цел да се усещаме ние българите отговорни, да се разделяме на ченгета и мишлета, да си посипваме главите с пепел, да ни бъдат вменявани вини, които са несъществуващи.
От Движение за права и свободи на този стадий не поддържат закриването или преформатирането да вземем за пример в Институт за национална памет на Комисията по досиетата.
Хамид Хамид - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи: За нас процесът не е приключил, тъй че тя би трябвало да продължи своята работа в същия тип. Едва откакто всичко бъде изчистено, осветлено, тогава можем да мислим за исторически архиви и така нататък
След писмо на 33-ма общественици против кандидатурата на Антон Тодоров за нов ръководител на Комисията по досиетата и разгорещени диспути в Народното събрание тази седмица процедурата за избор на управление и членове на комисията беше анулирана.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: По-справедливото и по-правилно е да отменим тази процедура и фактически с всички неправителствени организации, с парламентарните групи да създадем публични разисквания и да чуем и едната, и другата страна, и да вземем вярното решение, било то за законодателството, било то за подбора и за избора, който следва да бъде изработен.
По закон Комисията по досиетата извършва отговорностите си до избиране на нов състав. Коя от визиите за архивите на някогашните секрети служби ще надделее в бъдеще, следва да забележим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР