Досегашният зам.-финансов министър беше избран със 121 гласа "за" от

...
Досегашният зам.-финансов министър беше избран със 121 гласа "за" от
Коментари Харесай

Кирил Ананиев вече е здравен министър: Няма да съм камикадзе

Досегашният зам.-финансов министър беше определен със 121 гласа "за " от общо 206 дали своят вот. "Против “ бяха 85 депутати - от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, "въздържал се “ нямаше.

Преди гласуването в Народното събрание се развихри следващият скандал сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Социалистите се възмутиха, че министър председателят Бойко Борисов не е в залата. Управляващите оповестиха, че сега той организира съвещание на Съвета по сигурност към Министерски съвет. От левицата отвърнаха, че това опонира на закона и предлагането за Ананиев, показано от вицепремиера Томислав Дончев, е нелегитимно. От ГЕРБ отвърнаха, че по Конституция министър председателят не е длъжен да участва. Лично водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче нападна Борисов, който дефинира като нерешителен и съобщи, че всякога, когато е напечено, се крие.

След като постави клетва, самият Кирил Ананиев съобщи:

"Сектор „ Здраве “ няма цвят, той е идея - почитам мнението на тези, които ме поддържаха и на тези, които отхвърлиха кандидатурата ми. Ще работя с всички парламентарни групи, с гражданското общество и със съсловните организации. Секторът няма цвят, той е идея, зад тази идея би трябвало да вървим всички. Не взех думата по време на дебата, не тъй като няма какво да кажа, а тъй като имам повсеместен проект и не желая да приказвам на парче. Каня експерти, в това число от университетите и някогашните министри , в съвещателен съвет. "

Той акцентира, че с цел да одобри този пост е подготвил сложен проект за деяние с всички въпроси, свързани с промяната в опазването на здравето, като той се базира на целите, признати от държавното управление.

"Планът ми за деяние в опазването на здравето не планува 100 дни толеранс, стартирам от през днешния ден. Не считам, че ще бъда ново камикадзе . Вие знаете, че доста години работя в обществения бранш, в частност бюджета. Занимавал съм се с бюджета на НЗОК и целия бранш "Здравеопазване ", сподели още Ананиев, който е създател на бюджетите на България през последните 20 година

Попитан по какъв начин пояснява отсъствието на премиера, той разясни, че с него са били рано сутринта дружно.

„ Той е показал своето почитание към мен. Това, че има толкоз сериозен ангажимент, обвързван с националната сигурност, не мисля, че би трябвало да се пояснява негативно “, сподели още той.

От Българска социалистическа партия обаче не стопираха с офанзивата, въпреки да признаха качествата на новия министър.

" Нямате поддръжката на министър-председателя – това е изводът от днешната полемика. При освобождението на Стефан Константинов министър-председателят Бойко Борисов отсъства. При освобождението на министър Сергей Игнатов, Бойко Борисов отсъства. При освобождението на министъра на правораздаването Христо Иванов и избирането на Екатерина Захариева, министър председателят е отсъствал. При освобождението на Ивайло Калфин като министър на труда и обществената политика, Бойко Борисов е бил още по-далече - в Узбекистан “, изреди Валери Жаблянов.

Ананиев заема поста, откакто предшественикът му проф. Николай Петров подаде оставка поради журналистическо следствие за публични поръчки, извоювани от компанията на мъжа, от който щерка му има дете. По това време Петров е началник на ВМА, а подписаните контракти са за близо 1,2 млн. лв.. Случаят е бил отразен в одитен отчет, само че прокуратурата е отказала да образува наказателно произвеждане заради липса на данни за закононарушение.

Кой е Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е роден през 1955 година в София. Завършва компетентност „ Финанси и заем “ във Висшия стопански институт в София през 1980 година Специализира в региона на финансирането и социално-културните разноски в УНСС и на промените в опазването на здравето в Чикаго, Съединени американски щати.

Бил е зам.-министър на финансите при три поредни държавни управления в интервала 1998-2009 година, а от 27.01.2017 година до 03.05.2017 година - министър на финансите в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Бил е също секретар по финансова политика на президента (2009-2011 г.) и консултант към политическия кабинет на премиера (2013-2014 г.)

Работил е и като завеждащ финансово-административната работа в Постоянното посланичество на Република България в Организация на обединените нации в Женева, Швейцария.

Владее съветски и френски език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР