Досегашният шеф на военна полиция Борислав Сертов отива военно аташе

...
Досегашният шеф на военна полиция Борислав Сертов отива военно аташе
Коментари Харесай

Досегашният шеф на военната полиция отива аташе в Москва

Досегашният началник на военна полиция Борислав Сертов отива военно аташе в Москва откакто е спечелил конкурс. Това излиза наяве от изказване на военния министър Красимир Каракачанов, представена от БНР.

Министърът на защитата разгласи, че ще предложи кадрови боен, бригаден военачалник и човек с опит за нов шеф на работа " Военна полиция ".

Каракачанов не уточни име поради съгласувателната процедура с президента.  „ Защото би трябвало да стане факт и не желая някой да спекулира, че през медиите стартирам фрагментите, които изпращаме на президента. Трябва да се изпрати за координиране при президента и тогава да се внесе “, изясни министърът.

До 1998 година военна полиция е ръководство към Генералния щаб. Тогава минава от директно послушание на началника на Генерален щаб на БА към министъра на защитата. На 2 декември 1999 г. е основана работа " Сигурност – военна полиция и военно контраразузнаване " към министъра на защитата. Тя е правоприемник на съществуващите до тогава ръководства " Военна полиция " и " Военно контраразузнаване ".

В резултат на промяна в системата на националната сигурност от 01.04.2008 година Военното контраразузнаване минава към новосформираната Държавна организация " Национална сигурност ", а работа " Сигурност – ВП и Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) " се преобразува в работа " Военна полиция " към министъра на защитата.

В сряда държавното управление без пояснение разгласи, че предлага освобождението на Сертов. Той е в службата от 1993 година, като през 2008 година става зам.шеф, а през 2013 година и неин началник. 

Сега излиза наяве, че отива като военно аташе в Москва. Това идва в миг на съществено разтягане на връзките сред Русия и България в областта на сигурността. 

Само. На подполковник Митко Борисов бяха дадени 72 часа да напусне страната, като ответна мярка за изгонването от България на съветския боен аташе. Малко преди това съветското Министерство на външните работи привика българския посланик Атанас Кръстин. Причината бе изгонването от София на съветския боен аташе полк. Василий Сазанович. 

 

 6-ти следващ съветски посланик за последната година и половина. Този път ставаше дума за военния аташе, който съгласно ДАНС и прокуратурата е шпионирал като е събилал данни за американските военни у нас. Заради това Външно го оповестиха за личност нон грата и му дадоха 72 часа да напусне България. Според прокуратурата има задоволително събрани доказателства за неговата виновност, само че поради дипломатическия му статут, то няма по какъв начин да бъде съден. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР