Досегашният президент е враждебно настроен към мигрантите, а съперникът му

...
Досегашният президент е враждебно настроен към мигрантите, а съперникът му
Коментари Харесай

Страхът от мигрантите е във фокуса на последния етап от президентската надпревара в Чехия

Досегашният президент е враждебно надъхан към мигрантите, а противникът му приканва за взаимност с хората в неволя и подлага на критика " нетърпимостта " - конфликтът по въпроса за миграцията е в центъра на втория тур на президентските избори в Чехия този петък и събота.

Това ще е " прекомерно значима, даже съществена тематика " през последната фаза от акцията, счита аналитикът Иржи Пехе: " Очаква се поредност от офанзиви и контраатаки. "

В унисон с огромна част от публичното мнение президентът Милош Земан назовава притока на мигранти в Европа проведено настъпление и се афишира срещу приемането им, пораждащо съгласно него " хранителна среда за терористични набези ".

Когато Земан " желае да активизира симпатизантите си, той се показва като категоричен бранител на страната, съвсем подготвен самичък да замине да брани границата с оръжие в ръка ", отбелязва Пехе.

А съперникът му Иржи Драхош, проевропеец и някогашен ръководител на Чешката академия на науките, в противен случай, предизвестява какъв брой са рискови " страхът, нервността и нетърпимостта, разпалвани от популистите и екстремистите ". Според него мигрантите би трябвало предпочитано да бъдат подпомагани в страните на генезис, с цел да бъдат насърчени да си останат там.

Тема, пораждаща разединение

Според анкета на социологическия институт CVVM минимум 81 на 100 от чехите са срещу приемането на мигранти мюсюлмани, а две трети от тях подлагат на критика квотите за разселване.

Въпросът внася разделяне даже в фамилиите. Петдесетгодишната Мартина Хоранкова от северозападния град Усти над Лабем споделя да вземем за пример, че харесва " твърдата позиция " на настоящия президент. " Искам страната ми да остане несъмнено място. Страх ме е, че Драхош ще извършва всичко, каквото ни заповяда Брюксел ", твърди тя. Съпругът й Станислав обаче счита, че " Драхош ще знае да прави разлика сред бежанците и тия мошеници, икономическите мигранти ".

И двамата претенденти отхвърлят правилото за наложителни квоти, както и министър председателят Андрей Бабиш, въпреки Чешката република да е приела досега единствено 12 мигранти.

При все това Драхош съобщи през юни 2017 година, че " приемането на към 2600 бежанци или мигранти, откакто бъдат тествани от позиция на сигурността, не би трябвало да съставлява проблем ". " Питам се естествено какъв брой от тях биха останали у нас " (вместо да продължат към Западна Европа - бел. АФП), добави той.

 Милош Земан
© Associated Press

Милош Земан

" Спрете имигрантите и Драхош. Тази страна е наша! Гласувайте за Земан! ", приканва публикация, оповестена в два пражки вестника от съдружие, нарекло се " Приятели на Милош Земан ". Същият девиз се появи през уикенда на великански плакати из цялата страна.

" Досега в акцията имаше почтена игра. Това обаче е нечистотия ", разяснява лекарят и цивилен деятел Марек Хилшер, заел пето място измежду деветимата участници в първия тур. " Драхош е обвързван с миграцията ", настоя същия ден Земан. По думите му " е разумно и целесъобразно да се прокарват връзки сред Драхош и миграцията ".

Човекът, който кани

Мнозина последователи на Земан назовават неговия съперник с думата vitac: чешки неологизъм, означаващ човек, който кани - в тази ситуация кани мигранти.

Те го укоряват, че е подписал през август 2015 година " Призив на учените против страха и безразличието ", в който съзират зов за приемане на мигранти. Драхош оспорва това, като акцентира, че в упоменатия апел " няма нито дума " по въпроса.

Според противника на настоящия президент Чешката република " би трябвало да избира " всред мигрантите " тези, които в действителност имат потребност " от помощ - и то " посредством процедурата за леговище, а не посредством квоти ", акцентира той.

През последните дни от акцията Иржи Драхош " евентуално ще бъде притискан " с казуса за миграцията, само че може и да завоюва от офанзивата на своя конкурент в тази тенденция, разсъждава Иржи Пехе. " Не е напълно ясно да вземем за пример от кое място идват парите за обявите против Драхош в печата ", показва той.

Ветеран от левицата, прочут също с проруските и прокитайските си възгледи, Земан излезе отпред в първия тур с 38.56 на 100 против 26.60 на 100 за Драхош, който може да стане победител във втория съгласно предстоящото преразпределение на гласовете./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР