Досегашната Съдийска колегия на ВСС затъна в тежки разправии по

...
Досегашната Съдийска колегия на ВСС затъна в тежки разправии по
Коментари Харесай

Имоти в Гърция, евтини апартаменти и решения, взети другаде... Магдалинчев ли ще е пак представляващ ВСС?

Досегашната Съдийска гилдия на Висш съдебен съвет затъна в тежки разправии по относително „ свирен мач “ - Боян Магдалинчев ли да е още веднъж представляващ и на новия формат.

Получи се обаче кървясъл конфликт в традициите на типичен фамилен скандал – започващ с няколко нови „ шлагера “ и приключил с припомняне на „ добре познатите остарели шлагери “.

Още на съвещанието на Семеен кодекс (която към този момент се назовава просто Висш правосъден съвет) във вторник Боян Новански означи, че от същия ден са в действие новите законови промени, с които остарелият Пленум на Висш съдебен съвет престава да същствува. Той обаче е първостепнен разпоредник на средства, съставлява ги по контракти, пред реализатори, европроекти, НАП, Национален осигурителен институт, ЕИК, би трябвало да преподпише контракти и да преназначи до един цялата адмнистрация... Изобщо - илюстрира, че „ на процедура сега не могат една писалка да купят “.

В този миг във вторник, вместо да се реализира бързо съгласие, мониторите се угасиха и породи – по думите на осведомени – свирепа кавга, кой след преучредяването да е новият представляващ. 

Затова тематиката бе отложна за изключително съвещание през днешния ден.

Без особена изненада Боян Новански – един от поредните в поддръжката си за Боян Магдалинчев членове (виж припомнянето по-долу) предложи Магдалинчев да е представляващ и на новия формат.

Последният в настоятелен звук сподели, че „ не възразява “, и направи къса реминисценция, че е изпълнявал функционалностите 6,5 година и че имало моменти „ и по-леки, и по-трудни “, само че като цяло счита, че се е справил.

Без особена изненада, включи се Олга Керелска, която предложи Цветинка Пашкунова - арбитър във Върховен касационен съд, влезнала от квотата на съдиите (отново виж напомнянето най-долу, б.а.).

Самата Пашкунова си направи отказ с концепцията, че " няма смисъл за късото време, което ни остава, да се избира нов представляващ ". Тя се мотивира най-вече, че името на Магдалинчев като възложител е под голям брой контракти и действия на Съвета.

Атанаска Дишева - другата от двете най-изявени " опозиционерки ", дръпна остра тирада, че не е подкрепила Магдалинчев преди 6 и половина години и не е зародило нищо, което да промени мнението й.

Тя изреди  " греховете " му съгласно нея - метода, по който води съвещанията, качване на точки в последния миг... " Имахме изключително емблематичен случай, когато внесе точка, без каквито и да е материали ".

И засегна една от огромните болки в доверието към Съвета - и то освен у " опозиционерките ":

" Усещането за взимане на решения, преди те да са импортирани и разисквани на Пленума на Висш съдебен съвет. "

Керелска я поддържа, като повдигна завесата: че преди значими гласувания в неговия - на Магдалинчев - кабинет, се събират " единствено една избрана група сътрудници ". Т.е. - не се прави да вземем за пример работно заседание, а се канят избрани членове на Висш съдебен съвет.

Тя употребява едно ново разбиране - " трансфер " от незнайна посока към Съвета:

" Създаде се едно усещане, че значимите решения в Съдийската гилдия и Пленума не се взимат тука, а се взимат на едно друго място и се реализира трансфер – това решение се довежда до знанието на Семеен кодекс и на пленума с оглед взимане на едно или друго значимо решение. "

А Дишева донагнети напрежението с различен прочут мотив - че Боян Магдалинчев влезе в Съвета през политическата квота на ГЕРБ:

" Последно, без да се разгръщам - тъй като и в тази ситуация решението към този момент е взето: Магдалинчев не е представител на съдиите. Г-н Магдалинчев е представител на политическа мощ, която и все още е във властта (ГЕРБ, б.а.) ", доподпали фитилите на монолитното болшинство Дишева.

Тя уточни и най-пресния шлагер - когато в деловодството на Народното събрание преди Нова година се появи мнение сякаш от Висш съдебен съвет, по новите законови промени - срещу закриването на Пленума, което се оказа подкрепено от 14 членове. Но не е гласувано като мнение на Съвета.

Тук Олга Керелска се включи да нахока - по какъв начин по този начин членове липсват и са на ръба на кворума. Вероника Имова се включи афектирано, тъй като е доста болна, и прекъсвайки даже отпуската си. Стефан Гроздев имал механически проблем, а Даниела Марчева се появи на монитора, тъй като се оказа, че не е имало... кой да й каже за съвещанието от 9:30 ч, а единствено за идващото - от 11:30 ч (също през днешния ден!).

Последните изявления на Дишева и Керелска обаче предстоящо имаха резултат на мятане на нещо... във вентилатора.

Драгомир Кояджиков язвително атакува Дишева и Керелска, като предложи някоя от тях за представляващ Висш съдебен съвет - по-точно Дишева, а в случай че тя си направи отказ - Керелска.

Като в частта за Дишева посочи познатия шлагер - " уменията й да разпределя сградния фонд и ведомстените жилища " (през 2018 година, откакто към този момент се вижда кой какъв е в новия Съвт, в така наречен медии стартира стройна " кафява " канонада по адрес на Дишева. Основен детайл от нея е, че живее в апартамент на Висш съдебен съвет, който употребява на занижени цени, б.р. на Клуб Z).

Представителят на Българска социалистическа партия дръпна и тирада - че политическата квота бива погрешно обругавана, само че " тя с течение на времето се трансформира в социална " (Кояджиков по този начин и не приведе причини - кое го е навело на тази мисъл, б.а.).

Дишева язвително му отвърна, че историята с жилището е изяснена преди 6 година и че е плащала по цените, които са одобрени от самия Висш съдебен съвет. Както и че:

" Аз не мога да съставлявам Семеен кодекс, която взима решения на място, друго от заседателната зала. "

Той пък й сподели, че " не е уверен в техните качества ", само че все пак ги предлага с Керелска.

И тук явно имаше " капан ":

" Това, че вие отказахте е показателно за цялото ви деструктивно държание за 6 година и половина. Показа и неналичието на задоволително отговорност ", сподели предложителят Кояджиков.

Вероника Имова се включи да отбрани от " голословните злостни " обвинявания Магдалинчев, похвали го много - че даже не си употребил отпуските, а е " постоянно на своя пост ". И каза афектирано във връзка това с " прехвърлянията " на решения:

" Колеги, решенията ги взимаме тук, пред вас. Ние не сме в тоталитарна среда, в която може да ни се спусне решението... Ние сме мислещи хора, с доста дълъг опит! "

Финалът на втората представителка на ГЕРБ в Съдийската гилдия бе, че вижда у Магдалинчев " човещина, която не виждам измежду всички нас. “

Двете - Имова и Дишева, изпаднаха в персонални разпри, а ръководителят на ВКС Галина Захарова се намеси очевидно огорчена:

" Това, което ние вършим сега, е да покажем ясно цялостна неспособност да се справяме със дилемите си - в това число такива от механически темперамент. "

Тя предложи да изоставен бойното поле и че е по-добре другояче „ всички да станем и да си тръгнем... “

До края на живописната свада се намеси единствено и Даниела Марчва, която декларативно разгласи, че е срещу кандидатурата на Магдалинчев и подметна, че бил в всекидневен лист на магистрати, притежаващи имоти в Гърция. За които описи, несъмнено, тя самата била твърдо уверена, че са някакви спекулации... Но въпреки всичко той не е опровергал.

Съветът блокира дотам, че отсрочи тематиката за по-късно, защото не може да почне първото съвещание на новото формирование Общо заседание (което наследи Пленума).

Предстои да се види дали " срещу " Магдалинчев ще са единствено заявените 3 гласа, или ще изплуват и още измежду мълчаливците. 
Кой го избра през 2017 година?
Иначе е забавно да си напомним датата 3 октомври 2017 година, когато новият съвет избира в първия си ден за представляващ Боян Магдалинчев (политическа квота - ГЕРБ).

Председателят на Върховен касационен съд тогава Лозан Панов предлага кандидатурата на Цветинка Пашкунова (единственият член, пратен от квотата на съдиите във Висш съдебен съвет без балотаж, със зашеметяващо високо доверие, б.р.). За нея гласоподават деветима членове – Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова (двамата след това напуснаха заради морални съображения), Даниела Машева (тя дори бе от прокурорската гилдия – след това стана зам. на Иван Гешев), Атанаска Дишева, Вероника Имова, Севдалин Мавров и Олга Керелска.

Тогавашният ръководител на ВАС Георги Колев обаче предлага тогавашния си заместител Магдалинчев.

Той получи поддръжка от 13 гласа - Йордан Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Евгени Диков (днес покойник), Сотир Цацаров, Гергана Мутафова, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова, Пламен Найденов и Боян Новански. Всички са от прокурорската колегия без последния - единствен член на Съдийската гилдия, който обаче е юрист (политическа квота - „ Атака “). Иначе казано – с цел да стане представляващ съдията Магдалинчев, който преди този момент опитваше да стане член на Висш съдебен съвет от съдиите, само че не събра поддръжка и бе вкаран от ГЕРБ, не е дал своя вот нито един арбитър.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР