Досега в практиката си не съм попадал на дете, получило

...
Досега в практиката си не съм попадал на дете, получило
Коментари Харесай

Д-р Кулински: Не съм виждал дете с увреждане от ваксина

Досега в практиката си не съм попадал на дете, получило тежко увреждане след имунизация. Това разяснява пазарджишкият общопрактикуващ доктор доктор Красимир Кулински във връзка на все по-масовата опозиция на родители против имунизациите и увеличаващите се нотариално заверени заявления за отвод те да бъдат сложени на децата им. 

Според доктор Кулински тази нервност се разраства под давление на наставнически конгреси, в които всеки написа каквото се сети. Така обаче се всява освен непотребен, само че и рисков боязън, още повече, че в тези конгреси рядко пишат хора с задоволително добра здравна подготовка.

Но вредите от подобен метод към този момент са налице.

Имам измежду пациентите си майки, които се двоумят, както и родители, които са твърдо уверени, че децата им няма да се ваксинират, споделя лекарят. И в случай че преди имахме проблем с имунизациите при ромския етнос, то в този момент с малцинствата въпросът е решен. Съпротивата идва от висшистки, дипломирани адвокати, икономисти, инженери. Не съм чул измежду тях да има лекари, което е показателно - ние в нашата колегия знаем изгодите от имунизациите.

Някои желаят съвет, а нашата работа е да убедим родителите в изгодата от имунизациите и за това, че ще предпазят децата им от доста смъртоносни заболявания. Не липсват и такива, които въобще не поддават. В подобен случай пък сме длъжни да ги предупредим какво следва оттова нататък, откакто подпишат декларацията за отвод, коментира доктор Кулински. Първо, постанова им се акт и губят правото си на обществени надбавки. След това детето им по никакъв метод не може да влезе в какъвто и да било колектив - нито детска градина, нито учебно заведение. Дори да могат да си разрешат частни учители, те постоянно могат да им донесат някаква болест извън, не е допустимо да се обезпечи стерилна среда. Когато се срещат с други деца по детските площадки, също са уязвими към тежки болести, които водят до инвалидизация и даже гибел. А в последна сметка всички антиваксинални придвижвания не стъпват върху никаква действителна аргументация “.

Д-р Кулински напомня още, че до момента никоя цивилизована страна не се е поддала на сходни настроения и не е посмяла да анулира която и да било ваксина. Единствената отпаднала имунизация е против вариола. Причината е, че от 60-те години на предишния век няма нито един болен и се счита, че този тип шарка е изкоренен.

Лекарят увери още, че се съблюдава прецизно условието имунизациите да се вършат единствено при цялостно здраве. Дори лека хрема или малко покашляне е знак за медиците, че инжектирането би трябвало да се отсрочи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР