Досега учените смятаха, че невроните са най-старите клетки в тялото

...
Досега учените смятаха, че невроните са най-старите клетки в тялото
Коментари Харесай

Колко стари са клетките в тялото ни

Досега учените смятаха, че невроните са най-старите кафези в тялото на индивида. Повечето от тях не се разделят (размножават) през целия ни живот и на процедура са на възрастта, на която сме самите ние, без да се обновяват.

Логично е, че с възрастта се натрупват от ден на ден неточности в тях и остаряването им води и до нарушение на нашите когнитивни качества.

Възприето е схващането, че невроните са остарели, а всички останали кафези в тялото ни непрестанно се обновяват. Но истината е друга.

Оказва се, че клетъчното многообразие в органите ни е много по-сложно от предстоящото.

Изследователите решили да ревизират дали и в други органи, с изключение на в мозъка, има кафези, които са с нас от началото на живота ни. Установили, че отговорът е " да ".

Те изследвали мишки и открили, че в черния дроб, панкреаса и епителните кафези, които покриват кръвоносните съдове от вътрешната страна (наречени ендотел), има такива на възрастта на целия организъм. Така, органите ни се оказват построени от млади и остарели кафези, като мозайка.

Учените очаквали, че поради способността на черния дроб да регенерира, би следвало да е построен от млади кафези, само че се оказало, че голямата част от тези, които го сформират, са в действителност остарели колкото самото животно, на което принадлежат. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР