Досега технологиите за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид -

...
Досега технологиите за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид -
Коментари Харесай

Въглеродният диоксид и как учени го превърнаха във въглища

Досега технологиите за хващане и предпазване на въглеродния диоксид - парниковият газ, на който се дължат измененията в климата на Земята, включваха компресирането на газа до течност, превозването му до уместно място и инжектирането му подземен.

Този развой изисква високи температури, скъпо е, мъчно осъществимо от инженерна позиция и съществува заплаха от приключване в околната среда.

Сега, учени от Университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са разкрили по-устойчив метод - да трансфорат газообразния въглероден диоксид в твърди въглища. Те споделят, че въпреки и да не могат да върнат времето обратно в дословния смисъл, превръщането на газа във въглища и закопаването им назад подземен доста припомня на това.

Екипът употребявал течни метали като катализатор, което разрешило процесът да се случва при стайна температура и да бъде ефикасен и осъществим в огромен мащаб.

Страничен резултат от метода е и това, че по този начин формираните въглища могат да задържат електрически товар, което ги трансформира в суперкондензатор и в бъдещето биха могли да бъдат употребявани като съставен елемент на транспортните средства.

В хода на процеса се образува и непряк артикул, който може да откри индустриално приложение, защото съставлява синтетично гориво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР