Досега табу в Германия, идеята за политически съюз между консервативната

...
Досега табу в Германия, идеята за политически съюз между консервативната
Коментари Харесай

Стената между умерената и крайната десница в Германия започва да се пропуква

Досега табу в Германия, концепцията за политически съюз сред консервативната партия на Ангела Меркел, която се намира в сложна обстановка, и крайната десница, която е в цялостен напредък, стартира да провокира диспути и да сее раздори.

Като симптом за ситуацията на раздразнителност ръководителят на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера, Анегрет Крамп-Каренбауер, наричана АКК, нощес разгласи, че желае да забрани в партийните редици всеки слаб намек за съдействие с крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ). Според нея това не може да бъде въпрос за разискване, откакто един от нейните локални политици, оповестил се в поддръжка на мигрантите, наскоро беше погубен, а полицията подозира неонацистки деятел. " Ще желая от управлението на партията позволение... да проуча всички средства за действително попречване на всякакво доближаване или съдействие с АзГ ", сподели тя по телевизия А Ер Де (АRD).

Защото дебатът за евентуален съюз по сходство на този в прилежаща Австрия, невъобразим единствено допреди няколко години, в този момент е открит. Той се подхранва от три основни районни вота, които са планувани от септември нататък в Източна Германия, където АзГ може съгласно допитванията да излезе отпред и да усложни мощно основаването на локални държавни обединения.

" Не би трябвало да изключваме опцията за коалиция с АзГ ": думите на почитан член на ХДС в Саксония Анхалт - една от провинциите на някогашната Германска демократична република, провокираха тази седмица резултата на дребна бомба. " Това не е допустимо в този момент, само че не знаем каква ще е обстановката след две или пет години ", добави Улрих Томас във в. " Мителдойче цайтунг ".

Друг водач на ХДС в Саксония Анхалт - Ларс-Йорн Цимер, акцентира, че гласоподавателите на неговата партия и тези на АзГ са имали едни и същи цели и са съдействали за " консервативно болшинство " в Германия.

Малко по-рано някогашният началник на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Маасен, член на най-дясното крило в ХДС, не изключи съюз на национално ниво. " Човек в никакъв случай не знае ", сподели той.

Този предпазлив апел беше още един от зам.-председателя на АзГ Георг Пацдерски, който през вчерашния ден изрази удовлетворение, че " обединеният фронт (срещу неговото движение) стартира да се разпада ". " По-специално членската маса на ХДС, която беше мощно разочарована от личните си водачи, не съумява да реши, че партията би трябвало да е по-близо до левицата, в сравнение с до АзГ ", съобщи той пред в. " Велт ".

 Ангела Меркел
© Reuters

Ангела Меркел

Блокът на канцлера е под напън: след разочароваща победа на парламентарните избори през 2017 година партията продължава да губи позиции в социологическите анкети. Проучване за телевизия Ер Те Ел (RTL) за настройките за гласоподаване, оповестено през почивните дни, я слага на второ място с 24 % от гласовете, след Зелените, които доближават връх от 27 на 100, и преди крайнодесните - с 13 %.

Началото на политическата година след ваканцията се обрисува като доста бурно поради районните избори от септември нататък в Бранденбург, Тюрингия и Саксония, крепостите на АзГ в някогашната Германска демократична република. Тази партия може даже да стане първа политическа мощ там.

Но немската екологична партия, която бележи мощен растеж в сондажите и е евентуален съдружник на консерваторите в бъдещо държавно управление, насочи предизвестие. Сътрудничество с крайната десница " би било пробив в демократичната бариера и това внезапно ще усили дистанцията, което ни разделя " от ХДС, предизвести в петък един от техните водачи - Михаел Келнер.

Този зараждащ се спор, който ще се ускорява в идните месеци, съставлява спомагателна компликация, с която би трябвало да се оправи партията на Меркел. АКК, хипотетичният правоприемник на канцлера, към този момент е все по-често оспорвана вътре в партията след тежкия избирателен крах на европейските избори. Тя е подложена на критика също за това, че е провела зле дискусия с консуматори на " ЮТюб " за климата и е основала облик на партия, която не се интересува от безпокойствата на младите гласоподаватели. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР