Досега руснаците бяха свикнали с информационното затъмнение, но сега то

...
Досега руснаците бяха свикнали с информационното затъмнение, но сега то
Коментари Харесай

Максим Белявски: Руската икономика стене под санкциите, става все по-зле

Досега руснаците бяха привикнали с осведомителното затъмнение, само че в този момент то се разгръща върху доста браншове освен това под формата на недостиг, който не може да се компенсира. Причината са глобите против Русия и прекъсването на доставките на съставни елементи за съответната техника.

Въгледобива

Цялата наличност на минно-транспортна техника на Русия е на 90% подвластна от американски, японски и полски производители и снабдители. Става дума за пробивна техника, дизелови локомотиви за под земята рандеман, ролови багери и товарачи. Всяко от тези устройства се нуждае от рутинна поддръжка, с цел да съществува и релативно безвредно равнище на работа. Тъй като доставката на съоръжение е спряна като част от глобите, наложени на Руската федерация от Запада, мощностите на съветското произвеждане скоростно понижават. Например през април 2022 година в Руската федерация е регистриран рекорден спад на добива на въглища – над 10%. В резултат на това понижава извозването поради проблеми с железопътната инфраструктура.

Кремълската агитация се пробва да успокои популацията с пояснения, че е допустимо заменяне на вноса на съоръжение с вътрешно произвеждане. Това е парадокс най-малко по три аргументи.

Първо, всички съветски машиностроителни фабрики, профилирани в производството на съоръжение за въгледобивни предприятия, са затворени поради липса на импорт на детайли и възли.

Второ, съветската икономическа общественост не е в положение да възвърне хиляди чертежи за стотици устройства и по-късно да ги пусне в лично произвеждане: това ще отнеме най-малко три години.

Трето, оборудването за рандеман на въглища е неповторимо, а главните съставни елементи са сложни за унифициране даже от остроумни китайски производители. Предвид това Русия чака нов спад в добива на въглища, прекъсване на мините и увеличение на смъртните случаи при работа заради работата с дефектно и нискокачествено съоръжение.

Нефт и газ

Тежки проблеми налягат също петролния и газовия бранш на Русия. На първо място, съветската стопанска система е принудена да спре създаването на офшорни залежи в Арктика и да отсрочи въвеждането в употреба на инфраструктурата на плана Сахалин-2 с годишен корабен потенциал от 28 милиарда кубически метра полутечен газ. Трудни времена чакат Русия във връзка с работата на магистралните газопроводи - в близко бъдеще оборудването за ремонт на тръбопроводи ще стартира да дефектира и за излиза от строя. Подаването на газ ще спре. Тоест през идващите два месеца ще се правят насилствени реманти със прекъсване на превоза на газ. Причината е: английската индустриална компания спря доставките на аварийни елементи и съоръжение за Руската федерация след варварската офанзива на Русия против Украйна. Невъзможно е бързо да се усвои производството на сходно съветско съоръжение. По този метод се прави заменяне на вноса и се подхваща единствено едно: уволняване на задграничните експерти, множеството от които към този момент си потеглиха сами…

Руската енергийна система

Първите повреди в системите за автоматизация към този момент са факт. Защото оборудването от тази категория е 100% вносни единици, които Русия не е в положение да създаде независимо. Аналози също ще бъдат сложни за намиране, в това число от Китай. Следващият срив ще е с трансформаторните блокове, които не могат да бъдат сменени или ремонтирани. Невероятно е, че даже изолационна хартия, която също употребява, е импорт. Трудни времена чакат ядрено-индустриалния комплекс. Вече стартират да стопират 3D принтерите заради неналичието на железни прахове за тяхната работа. И ред други последствия. Като цяло, още през май 2022 година се усилиха повредите в съветската енергийна система: десетки енергийни компании на Руската федерация отложиха стотици поправки за неустановен интервал от време заради липса на нужни материали, както и на специалисти, които да ги извършат. Санкциите към този момент оказват осезателно въздействие върху сривовете в енергийния бранш на Русия. Последиците ще са за години напред.

Максим Белявски, Център „ Разумков “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР