Досега от Комисията за защита на потребителите сме извършили 699

...
Досега от Комисията за защита на потребителите сме извършили 699
Коментари Харесай

КЗП е открила 583 нарушения в търговските вериги от близо 700 проверки

Досега от Комисията за отбрана на потребителите сме направили 699 инспекции, където сме открили 583 нарушавания. Обезпокоителното е, че от тези нарушавания 244 са дефинирани като практикуване на нелоялна комерсиална процедура от страна на търговците. Това разяснява в студиото на " Още от деня " Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

Той посочи, че нелоялната комерсиална процедура е всяко едно деяние на търговците, с което се вкарва в някаква илюзия междинния консуматор и по този метод той взима едно неинформирано комерсиално решение за качествата, свойствата и цената на стоките, които закупува.

" Най-често срещаната комерсиална нелоялна процедура, която установяват нашите инспектори, е разликата на оповестената цена от търговците на щанд и тази, която се таксува на касата. Това генерира един непозволено събран приход от страна на търговците ", добави Джалев.

Според него е ясно за всеки един жител, че по веригата производител – прекупвач – краен консуматор, се случва едно голословно високо завишаване на цената, което не е разследване на естествени стопански процеси.

Джалев уточни, че при определяне на нелоялна комерсиална процедура се издава акт, с който се не разрешава тя и съответното нарушаване се глоби според закона.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР