Досега нямаше стандарт в областтаСъдебномедицинската дейност в болниците може да

...
Досега нямаше стандарт в областтаСъдебномедицинската дейност в болниците може да
Коментари Харесай

Съдебни експертизи - само в университетски болници

Досега нямаше стандарт в региона
Съдебномедицинската активност в лечебните заведения може да се реализира само в клиники, отделения и лаборатории от III равнище на подготвеност, каквото има в профилирани и академични лечебни заведения. Това е записано в плана за медицински стандарт по правосъдна медицина. Неговото разискване ще е в скъсен период от 14 дни, с цел да може да се одобри допустимо най-бързо.

За неналичието на медицински стандарт по правосъдна медицина се заприказва след случая с 18-годишната Дебора от Ст. Загора. Определянето на нейните пострадвания като лека телесна щета от съда предизвика отвращение в обществото, а лекарят изготвил здравната експертиза по случая бе краткотрайно отхвърлен от работа до момента в който тече следствието.

Все още никой не е споделил каква е повода негови сътрудници от Стара Загора, които трябваше да създадат петорна експертиза си дадоха отказ и се наложи нова здравна експертиза да се прави в Пловдив.

Стандартът планува делене на съдебномедицинската активност на две самостоятелни една от друга области - експертна правосъдна медицина и клинично-административна правосъдна медицина. За потребностите на всяка съответна съдебномедицинска експертиза се правят и спомагателни проучвания. Експертът в региона е задължен да уведоми органа, назначил експертизата, за потребностите от назначение на в допълнение изследване/ния за нейната цялост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР