Досега не съм видял нито една държавна институция, която да

...
Досега не съм видял нито една държавна институция, която да
Коментари Харесай

Спокойно - ще платим пак, че ни откраднаха данните от НАП

Досега не съм видял нито една държавна институция, която да е направила одит на IT системите си. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.
И защото сме тръгнали ей по този начин, на откровения, които не водят до никакви последици – тъй като, нали, като някой не си прави одит, следва да има някакви санкции, че да спре да се държи по този начин, но няма, да си кажа в идващите редове какво още сходно се случва.
КЗЛД да вземем за пример не споделя по кое време ще санкции Национална агенция за приходите за грандиозния теч на данни. Ма инспекция, ма ДАНС и Министерство на вътрешните работи, ма дрън-дрън. Изтекоха ли данните – изтекоха. Нарушен ли е GDPR – да. Единствено въпросът е какъв брой да е огромна санкцията.
В този ред на мисли обаче идва и цялостната подигравка – ние отново плащаме! Защото Национална агенция за приходите като бъде санкционирана, с чии пари ще заплати? А в действителност би трябвало да заплати със заплатите на виновните! Само че в България подобен казус няма – прецедентът е да се заплаща единствено с нашите пари. Затова и Караджов не бърза да каже какъв брой ще огромна кожата, която ще ни смъкнат. Защото санкцията би трябвало да е до 4% от годишния оборот, т.е. евентуално до 20 млн. евро.
През това време тези, които са виновни, си живеят отлично. Вижте им единствено данъчните заявления – на Горанов, на Цацаров, на Караджов. Даже публично добре се оправят.
Хак-хак-хак, още веднъж тук ще са отново. Личните данни изчезнаха, заплатите надолу не слезнаха. Така ще е ситуацията, до момента в който ни е слонско търпението.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР